Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Man moet van moeder gestolen geld terugbetalen

Een 64-jarige man uit Zwolle moet aan de Staat meer dan 59.000 euro betalen. Dat bedrag verduisterde hij van de bankrekening van zijn moeder.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag. Het te betalen bedrag is gelijk aan de eis van de ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie. De 64-jarige Willem K. werd begin februari al tot een werkstraf van 180 uur veroordeeld voor de verduistering. De man voerde het beheer over de bankrekeningen van zijn moeder. Toen andere familieleden ontdekten dat tienduizenden euro’s van moeders rekening verdwenen waren, gaf de man de verduistering toe. Hij vulde met het geld van zijn moeder zijn eigen financiële gaten. De rechtbank oordeelde al dat de man het vertrouwen van zijn moeder, zijn broers en zus ernstig schond. Hierdoor zijn de familiebanden onherstelbaar beschadigd.

Criminele winst

Volgens K. was het verduisterde bedrag hooguit 34.000 euro. De familie vond de ontnemingsvordering niet nodig, zei zijn advocaat. Het Openbaar ministerie vond van wel. Het OM berekende aanvankelijk dat K. 61.000 euro terug moest betalen. Dat is bijgesteld tot 59.000 euro. De rechtbank vindt dat dit laatste bedrag de ‘criminele winst’ is die K. moet terugbetalen.

 1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
  PREMIUM

  De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

  Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.
 2. Gemist? Vechtende steenmarters in Colmschate, brandstichter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Gemist? Vechtende steenmar­ters in Colmschate, brandstich­ter Ermelo zet zichzelf in de fik

  Je bent ze liever kwijt dan rijk als ze zich rondom je huis begeven: steenmarters. De dieren richten veel schade aan, terwijl je ze overdag amper ziet. In Colmschate lieten twee steenmarters zich deze week wel overdag zien, tijdens een potje vechten in een woonwijk. Het verhaal over de vechtende steenmarters was een van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard is. Een overzicht van nog meer verhalen die het teruglezen waard zijn:
 3. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
  PREMIUM

  Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

  De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

In samenwerking met indebuurt Zwolle