Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Man moet van moeder gestolen geld terugbetalen

Een 64-jarige man uit Zwolle moet aan de Staat meer dan 59.000 euro betalen. Dat bedrag verduisterde hij van de bankrekening van zijn moeder.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag. Het te betalen bedrag is gelijk aan de eis van de ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie. De 64-jarige Willem K. werd begin februari al tot een werkstraf van 180 uur veroordeeld voor de verduistering. De man voerde het beheer over de bankrekeningen van zijn moeder. Toen andere familieleden ontdekten dat tienduizenden euro’s van moeders rekening verdwenen waren, gaf de man de verduistering toe. Hij vulde met het geld van zijn moeder zijn eigen financiële gaten. De rechtbank oordeelde al dat de man het vertrouwen van zijn moeder, zijn broers en zus ernstig schond. Hierdoor zijn de familiebanden onherstelbaar beschadigd.

Criminele winst

Volgens K. was het verduisterde bedrag hooguit 34.000 euro. De familie vond de ontnemingsvordering niet nodig, zei zijn advocaat. Het Openbaar ministerie vond van wel. Het OM berekende aanvankelijk dat K. 61.000 euro terug moest betalen. Dat is bijgesteld tot 59.000 euro. De rechtbank vindt dat dit laatste bedrag de ‘criminele winst’ is die K. moet terugbetalen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle