Volledig scherm
PREMIUM
Hogeschool Windesheim © ANP

Mbo’ers in het hbo: ze komen wel, maar blijven ze ook?

Ineens moeten ze leren leren, mbo-leerlingen die de sprong maken naar het hbo. Menigeen struikelt in de aanloop. Onderwijzend Zwolle schiet te hulp.

Ze zijn er genoeg: jongeren die na een middelbare beroepsopleiding besluiten om verder te studeren in het hoger beroepsonderwijs. Maar daar halen vier van de tien het einde van het eerste jaar niet: de hoeveelheid lesstof, het tempo en/of achterstanden breken hen op. De acht Zwolse hbo- en mbo-scholen proberen het hobbelige pad tussen mbo en hbo nu samen te plaveien. De uitval van mbo’ers in het hbo is geen nieuw probleem, maar de manier waarop er naar gekeken wordt verandert de laatste tijd wel, zegt Levien Rademaker die namens de gezamenlijke scholen bij de plannen betrokken is.

  1. Overijssel koploper in asbestdaken verwijderen. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Overijssel koploper in asbestda­ken verwijde­ren. (Maar klaar voor 2025? ‘Onbegonnen werk!’)

    Provincie Overijssel is landelijk koploper in verwijderen van asbestdaken en lijkt daarmee goed op weg om klaar te zijn als het landelijk verbod in 2025 ingaat. Toch hebben regionale bedrijven weinig vertrouwen in het slagen van de missie. Onder meer door ‘hysterische regelgeving’ die ervoor zorgt dat verwijderen vaak onbetaalbaar is. Een onderzoek van Aedes leidt daarbij tot nieuwe inzichten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle