Medische drone ziekenhuis Isala vliegt vanaf morgen tussen Meppel en Zwolle: 3 jaar lang testvluchten
Het Isala ziekenhuis in Zwolle experimenteert komende maanden met een ‘medische drone’ tussen de vestigingen in Zwolle en Meppel. Donderdag vindt een demonstratievlucht plaats.
Delen per e-mail
Bloed voor onderzoek doet er nu 45 minuten over de weg, tussen Meppel en Zwolle. Het onbemande en van afstand bestuurbare vliegtuigje heeft geen last van files of bochten, verkeerslichten en flitspalen. Die kan dat in de helft van de tijd. Winst dus! Goed voor het onderzoek, goed voor de patiënt.
Of het allemaal pure winst is, moet nog blijken, Isala gaat komende drie jaar testen met het toestel tussen Meppel en Zwolle. Dat gebeurt voor het eerst in ons land. Die gele drone gaat vliegen boven relatief dunbevolkt gebied, over een afstand van zo’n 15 kilometer. Hij moet de vlucht zelf kunnen uitvoeren, maar wordt op afstand wel in de gaten gehouden. Als het moet, kan de ‘piloot op de grond’ ingrijpen.
G-krachten
Klaas Henk van der Steege van het Isala Klinisch Chemisch Laboratorium onderzoekt of bloedmonsters ook daadwerkelijk op deze manier vervoerd kunnen worden. ,,We willen onderzoeken of factoren als temperatuur, trillingen, g-krachten of de hoogte waarop je vliegt van invloed kan zijn. Zo willen we vaststellen of dit alternatief net zo goed is als het vervoer over de weg.”
Veilig
Bij de testvluchten staat veiligheid voorop, zegt ANWB-woordvoerder Marcus van Tol. ,,We vliegen sowieso niet bij slechte weersomstandigheden.’’ Als de drone in de lucht is, moeten andere vliegtuigen uit de buurt blijven.
De demonstratievlucht donderdag is een soort van startschot. Tot halverwege volgend jaar zullen regelmatig testvluchten plaatsvinden tussen Meppel en Zwolle. Het toestel zal in eerst instantie niet tot aan het ziekenhuis vliegen, dat gebeurt pas later.
Randstad
Als de testvluchten tussen Zwolle en Meppel een succes blijken, dan verplaatst het onderzoek zich naar stedelijker gebied. De Randstad, bijvoorbeeld. Waar verkeer een nog veel meer een vervelende factor kan zijn. ,,Zo wordt het steeds spannender en kunnen we uiteindelijk kijken of we medische materialen aan boord kunnen nemen", zegt Van Tol.
100 meter
De drone is speciaal voor dit doel ontwikkeld en heeft een spanwijdte van 2,4 meter. De ANWB, die ook traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, voert de vliegoperatie uit. Het toestel zal op een hoogte van ongeveer 100 meter vliegen, met een snelheid van 75 kilometer per uur. Het apparaat is elektrisch aangedreven.
Het initiatief heet officieel ‘Medical Drone Service’ en is een samenwerkingsverband van onder meer ANWB, PostNL, ziekenhuizen Isala, Erasmus MC uit Rotterdam en Sanquine.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie zet drones in voor controles op het water in Gelderland en Giethoorn
Wie met zijn waterscooter of boot zorgt voor overlast op het water, komt er vanaf nu minder makkelijk mee weg. Deze zomer is de Landelijke Eenheid samen met de waterpolitie van Oost-Nederland een pilot gestart om sneller overtreders te pakken. Dat doen ze niet alleen vanaf het water, maar nu ook vanuit de lucht. -
PREMIUM
Vrees voor toekomst door geldnood bij dorpshuizen in Overijssel en Gelderland: ‘Het is heel nijpend’
Geldnood dreigt voor dorpshuizen in Overijssel en Gelderland. Door de tweede lockdown raken de spaarpotten leger, terwijl onduidelijk is wanneer nieuwe inkomsten binnenstromen. Experts waarschuwen dat de grootste problemen nog komen. Ondertussen ligt het eerste dorpshuis al aan het infuus van de overheid. -
PREMIUM
Verdeeldheid over avondklok: ‘Het heeft geen effect als mensen toch op andere tijdstippen naar buiten gaan’
Na veel discussie lijkt er dan toch een avondklok te gaan komen als volgend wapen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. In Oost-Nederland heerst verdeeldheid over de invoering van zo’n avondklok, blijkt uit een peiling van de Stentor onder bijna 11.000 mensen uit deze regio. Het merendeel is voorstander en zegt zich eraan te zullen houden, maar met name jonge mensen hebben er moeite mee. -
PREMIUM
Organisaties Ster van Zwolle en Zuiderzeeronde zoeken naarstig naar nieuwe datum op wielerkalender
De Ster van Zwolle zou op 6 maart het Nederlandse wielerseizoen op de weg openen, maar de kalender gaat anderhalve maand eerder al weer volledig op de schop. De organisaties van de Ster van Zwolle en de Zuiderzeeronde (13 maart) moeten op zoek naar nieuwe data. -
PEC Zwolle richt pijlen op jonge Vitesse-spits uit Nijkerk
In de zoektocht naar een vervanger voor de geblesseerde Slobodan Tedic is PEC Zwolle uitgekomen bij Thomas Buitink, de 20-jarige spits van Vitesse met roots in Nijkerk.
-
PREMIUM
De auto van Nelleke is ’s nachts in Zwolle geramd, maar door wie?
Het moet een flinke klap zijn geweest, zondagochtend aan de Sterrenmos in Zwolle. De geparkeerde Ford Focus van Nelleke van Twist is fors beschadigd, nadat een andere automobilist erop is gebotst. Maar die reed door, liet geen briefje achter. ,,Waar is dan je moreel kompas’’, vraagt Van Twist zich vertwijfeld af. Ze hoopt dat camerabeelden of getuigen de politie verder helpen. -
Video Drone uit Delft vliegt op waterstof en stijgt verticaal op
Onderzoekers van de TU Delft hebben samen met de Kustwacht en de marine een drone ontwikkeld die vliegt op waterstof, uren in de lucht kan blijven én verticaal kan opstijgen en landen. Een drone die al deze eigenschappen combineert, bestond tot nog toe niet, aldus de universiteit. Het luchtvaartuig is succesvol getest vanaf een varend schip op zee. -
PREMIUM
video Bloed, medicijnen, monsters: Isala vervoert het straks met een drone tussen ziekenhuizen Zwolle en Meppel
Isala gaat met drones vliegen tussen de ziekenhuislocaties in Zwolle en Meppel. Bloed en medicijnen kunnen via de lucht veel sneller vervoerd worden. Over twee jaar, bij de oplevering van het nieuwe ziekenhuis in Meppel, moet de lijndienst voor drones van start. ,,In spoedsituaties is dit een perfecte oplossing.”
In samenwerking met indebuurt Zwolle