Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Thinkstock

Meer camera's in Zwolse binnenstad

In het gebied rondom het Gasthuisplein, het Bethlehem Kerkplein en de Nieuwe Markt in Zwolle komen zes extra bewakingscamera's te hangen om een uitbreiding van de 'uitgaan gerelateerde overlast' in beeld te krijgen.

Dat blijkt uit een reservering van eenmalig 78.000 euro en jaarlijks 30.000 euro in de Perspectiefnota. ,,Het oorspronkelijke cameraplan is niet meer dekkend", stelt het college van B en W. ,,Er is behoefte aan een uitbreiding van het cameratoezicht." Dat betekent dat het aantal camera's wordt uitgebreid ten oosten van de Grote Markt in Zwolle. ,,Daar heeft de afgelopen jaren zich meer horeca gevestigd."

Uitgaansavonden

,,Cameratoezicht levert een belangrijke bijdrage aan het beheersbaar houden van de veiligheidssituatie tijdens uitgaansavonden vanuit het oogpunt van openbare orde en overlast." Volgens het college zorgen camera's voor een preventief karakter en zorgen ze ervoor dat er meer incidenten worden geregistreerd en opgelost. Er hangen al 18 camera's in de Zwolse binnenstad, die in 2009 werden geplaatst.

Voor de aanschaf trekt het college 78.000 euro uit, daarnaast wordt jaarlijks 30.000 euro gereserveerd voor het onderhoud van deze camera’s, het uitkijken van de camerabeelden en de rente en afschrijving voor die investering van 78.000 euro, aldus een gemeentewoordvoerder. Vorig jaar werden in aanloop naar Koningsdag al 15 camera's vervangen omdat ze afgeschreven zijn en niet voldeden aan de eisen van de politie. Van de 148.600 euro die voor die vervanging nodig was, kwam 45.000 euro uit de begroting voor Koningsdag, de politie betaalde 30.000 euro mee.

  1. 7 vragen aan de onderzoekers die ruim 15.000 teken testen op levensgevaarlijk virus
    PREMIUM
    Aanrader van redactie

    7 vragen aan de onderzoe­kers die ruim 15.000 teken testen op levensge­vaar­lijk virus

    Ruim 15.000 teken uit alle delen van het land worden op dit moment onderzocht door wetenschappers van de Wageningen Universiteit (WUR) in het kader van een onderzoek naar het voor de mens gevaarlijke ‘tekenvirus’ TBE. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken hoe het virus zich verspreidt. In drie jaar tijd zijn zes mensen er flink ziek door geworden. Het meest recente geval deed zich deze vorige week voor in Twente.

In samenwerking met indebuurt Zwolle