Volledig scherm
PREMIUM
Bij de training van Vallen Verleden Tijd bij FysioZwolle leren ouderen op een dikke mat hoe ze door kunnen rollen na een valpartij. © Ed Bensink

Meer ouderen overlijden door valpartij, de beste remedie is toch in beweging blijven

VideoWe worden steeds ouder, de grijze golf groeit flink en dan blijven we met z’n allen ook nog steeds langer thuis wonen. De keerzijde: steeds meer ouderen overlijden bij een val. ,,Eigenlijk zou iedereen van 65 jaar of ouder op z’n minst één keer een valtraining moeten hebben gevolgd’’, zegt fysiotherapeut Jeannette Bensink uit Zwolle. 

De cijfers van het CBS maken het keihard duidelijk: dagelijks overlijden ouderen door een val op straat of in huis. Het is een vingerwijzing naar het aantal botbreuken en andere verwondingen die ‘plussers’ oplopen bij een val. 

Klik in de kaart hieronder op een provincie om te zien hoeveel mensen overleden bij een val vorig jaar:

Bensink leidt fysiotherapeuten op voor het programma Vallen Verleden Tijd, dat door de overheid wordt aangeprezen en geldt als het enige dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. In zo’n tien sessies leren ouderen daarin hoe ze een val voorkomen en - als het mis gaat - hoe ze een val kunnen opvangen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle