Volledig scherm
Het paasvuur © RONALD HISSINK

Meetstations in Oost-Nederland melden slechte luchtkwaliteit door Duitse paasvuren

Hoewel veel paasvuren in de regio zijn afgelast vanwege de droogte is de luchtkwaliteit volgens meetstations in Oost-Nederland op verschillende plekken ‘onvoldoende’. Reden zijn de Duitse paasvuren die voor luchtverontreiniging en stankoverlast zorgen. Meldingen komen onder meer uit Raalte, Zwolle, Urk en Apeldoorn. 

In Duitsland zijn gisteren al een aantal paasvuren ontstoken. Door de oostenwind trok de rook afgelopen nacht Oost-Nederland binnen. Bij het RIVM-meetstation in Biddinghuizen is de luchtkwaliteit volgens de laatste metingen om 18.00 uur ‘onvoldoende’. Dat geldt ook voor de meetstations in Barsbeek (tussen Zwartsluis en Vollenhove) en Hellendoorn. Inmiddels lijkt de luchtverontreiniging wel iets af te nemen. Om tien uur was er nog sprake van een ‘slechte luchtkwaliteit’ bij het meetstation in Barsbeek.  

Gezondheid

Eerder al liet het RIVM weten dat smog van paasvuren kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Het RIVM adviseert mensen met gezondheidsklachten door de rook contact op te nemen met de huisarts of plaatselijke GGD.

Via twitter reageren verschillende mensen uit onder meer Zwolle, Apeldoorn en Raalte op de stankoverlast door paasvuren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle