De schoenen van Johannes van Ommen, geïnteresseerden kunnen op 1 september ‘in zijn voetsporen treden’.
Volledig scherm
PREMIUM
De schoenen van Johannes van Ommen, geïnteresseerden kunnen op 1 september ‘in zijn voetsporen treden’. © Mink de Vries

Met fietstocht in de voetsporen treden van invloedrijke devoot Johannes van Ommen

Op de dag waarop het precies 600 jaar geleden is dat broeder Johannes van Ommen overleed, is er een fietstocht van de Moderne Devotie Beweging Nederland langs verschillende plekken in Oost-Nederland die belangrijk waren in zijn leven: ,,Hij verdient het om meer bekendheid te krijgen’’, zegt Mink de Vries uit Zwolle.

 1. De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuwse abt van Sibculo naar Haren
  PREMIUM

  De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuw­se abt van Sibculo naar Haren

  Pinksterzaterdag, vroeg in de ochtend, harde wind en regen geselen het Vechtdal. In zijn woonplaats Zwolle stapt Mink de Vries met fiets in de trein richting Hardenberg, om vanaf het voormalige Cisterciënzer klooster Sibculo het spoor te volgen van de grootste kloosterhervormer van Noord-Nederland, de middeleeuwse abt Boyng. In zijn witte pij en zwarte stola moet hij aan het eind van de middag via Gramsbergen, Ane, Coevorden, Rolde, Assen, Kloosterveen en Vries in Haren arriveren. Met het stormachtige weer lijkt een helse tocht in het verschiet voor de 56-jarige docent levensbeschouwing van het Agnieten College in onder meer Nieuwleusen. ,,Maar ik had alle goden mee, en de wind in de rug, dus ik was overal eerder dan gepland waardoor ik meer tijd had om rond te kijken en mensen te spreken.’’
 2. ‘Abt Boyng’ paspoort kwijt na diefstal fiets tijdens tocht vanuit Sibculo

  ‘Abt Boyng’ paspoort kwijt na diefstal fiets tijdens tocht vanuit Sibculo

  Mink de Vries had de wind mee toen hij zaterdag voortgestuwd door een stevige zuidwester van Sibculo naar het Groningse dorpje Haren fietste. In de voetsporen van abt Boyng, de kloosterhervormer van de Cisterciënzers uit de vijftiende eeuw. Dankzij de harde wind was De Vries bij alle tussenstops ruimschoots op tijd. Maar in Assen kreeg De Vries toch een tegenslag te verwerken: zijn fiets met tas werden gestolen terwijl nog even snel een foto gemaakt werd bij het klooster ‘Maria in Campis’ op de Brink.

In samenwerking met indebuurt Zwolle