Volledig scherm
Inloophuis De Bres in Zwolle. Foto Frans Paalman Zwolle © 2018 © Frans Paalman

Met sluiting bedreigde inloophuis roept hulp Zwollenaren in

Inloophuis De Bres in Zwolle doet een ultieme poging de dagvoorziening voor eenzame mensen en daklozen overeind te houden. 

Het bestuur vraagt inwoners van de stad zich te melden als zij voor weinig geld een geschikt pand in de binnenstad beschikbaar hebben. Of als zij de benodigde professionele coördinatie van 25 vrijwilligers willen overnemen. 

Het voorbestaan van het inloophuis staat op de tocht. Mede als gevolg van de teruglopende inkomsten door de financiële crisis, is De Bres al enkele jaren, in samenspraak met de gemeente, op zoek naar een oplossing voor de tekorten op de begroting. De afgelopen twee jaar heeft de gemeente met incidentele subsidies bijgesprongen. Een groot deel van de inkomsten komt van kerken en particulieren.

Sluiting

Nu de gemeente de aanbesteding voor de dagbesteding heeft uitgesteld, dreigt sluiting. Gesprekken van het bestuur met de gemeente Zwolle leverde, aldus het bestuur van De Bres, tot op heden geen bevredigende oplossing op.

In een brief aan de gemeenteraad deed het bestuur onlangs een poging om het voortbestaan veilig te stellen. Daarbij stelde het dat het ondersteuningsbedrag zou vele malen lager liggen dan de tarieven die de professionele dagbesteding hanteren. 

Zwerfjongeren

Dagelijks bezoeken rond de 25 mensen inloophuis De Bres, jaarlijks zijn dit 6.000 bezoeken. 'Bij sluiting zal voor enkele tientallen dak- en thuislozen en zwerfjongeren, sinds kort een nieuwe doelgroep van De Bres, een andere oplossing gezocht moeten worden', schrijft het bestuur in laatste brandbrief.

Mensen die tips hebben over een pand of iemand die de coördinatie over kan nemen, kunnen dat melden via info@debreszwolle.nl.

In samenwerking met indebuurt Zwolle