Volledig scherm
Michiel van Willigen, raadslid ChristenUnie Zwolle © Gemeente Zwolle

Michiel van Willigen nieuwe wethouder voor ChristenUnie Zwolle

Michiel van Willigen is de nieuwe wethouder voor de ChristenUnie in het Zwolse college. Het Zwolse raadslid wordt vanmiddag officieel aangekondigd als vervanger van Filip van As. 

Van Willigen, een ervaren ChristenUnie-raadslid dat zich afgelopen tijd onder meer bezighield met zware, gevoelige dossiers als het asielzoekerscentrum en windmolens, werkt als beleidsadviseur bij het waterschap Drents Overijsselse Delta.

Michiel van Willigen is waterschapper en initiatiefnemer van autodelenzwolle.nl, zo is te lezen op de website van de Christenunie in Zwolle. Dat is een groep mensen die de auto's in de buurt met elkaar delen. Sinds zijn studie in Wageningen werkt hij bij adviesbureaus, overheid of met buren aan een aantrekkelijke en veilige leefomgeving. In 2001 vestigde Michiel zich in Assendorp. 'De betrokkenheid en groene omgeving van zijn geboortedorp Bergambacht ziet hij terug in Zwolle, maar dan hand in hand met de voorzieningen van een grote stad', laat de ChristenUnie noteren op hun website.

Duurzame wethouder

De coalitiepartijen zien er naar uit met Van Willigen samen te werken, zeggen ze in een eerste reactie. ,,Het is in ieder geval een duurzame wethouder", zegt PvdA-fractievoorzitter Eefke Meijerink. ,,Wij hebben steeds gezegd, we willen snelheid in dit dossier en Michiel heeft daar een visie op. Mooi dat hij de uitdaging aangaat."

D66-fractievoorzitter Sonja Paauw 'gunt het Van Willigen enorm'. ,,Hij wilde dat al een tijdje", zegt Paauw. ,,Hij is inhoudelijk natuurlijk thuis in dit onderwerp en heeft zelf duurzame initiatieven ontplooid in de stad."

Rijdende trein

Ook fractievoorzitter Thom van Campen van de VVD vindt het 'ontzettend goed' van Van Willigen dat hij 'op deze rijdende trein stapt'. ,,Het college is natuurlijk al drie jaar aan het werk", zegt Van Campen. ,,Het is mooi dat het iemand is geworden die het reilen en zeilen in de Zwolse politiek kent, dat is belangrijk in dit laatste jaar (voor de verkiezingen, red.). Michiel heeft een persoonlijke bewogenheid voor wat betreft de portefeuille duurzaamheid en energietransitie. Het is belangrijk dat hij die bewogenheid weet over te dragen naar de Zwollenaren, zodat er draagkracht ontstaat."

Dat Van Willigen nog onervaren is als bestuurder zien de gemeenteraadsleden ook. ,,We zullen gaan zien hoe hij dat gaat doen", zegt Paauw.

Gedurfde keuze

Fractievoorzitter William Dogger van Swollwacht vindt het 'een gedurfde keuze' van de ChristenUnie. ,,Vanwege het dossier en de korte termijn die nog rest tot de verkiezingen had ik toch meer een zwaargewicht verwacht", zegt Dogger. ,,Maar het is een talentvol raadslid en wij zullen zijn voordracht als wethouder steunen. Ik vind het ook niet aan andere partijen om over de keuze van een fractie te discussiëren. Wij beoordelen hem uiteindelijk op resultaten en de wijze van communicatie."

Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Gerdien Rots is Van Willigen met zijn kennis van Zwolle, zijn ambitie voor duurzaamheid en zijn ervaring in de raad een aanwinst als wethouder voor het Zwolse college. ,,Michiel is in staat om mensen te verbinden rond een thema als duurzaamheid. Hij betrekt Zwollenaren bij het invullen van de opgaven waar we als stad voor staan en neemt daarin het voortouw. Michiel is innovatief, heeft politieke ervaring in de raad, kent het openbaar bestuur ook vanuit zijn huidige werk bij het waterschap en brengt veel kennis met zich mee”, stelt ze in een persbericht.

Zin

Van Willigen heeft zin in zijn nieuwe uitdaging: ,,Ik houd van deze stad, die de perfecte balans kent van een levendige groeistad en een fijne ‘woonstad’. Waarin iedereen meetelt, waarin je de vrijheid hebt om te zijn wie je bent, waarin we rekening houden met elkaar en met de toekomstige generaties Zwollenaren. Voor die stad en al haar inwoners zet ik me met veel plezier in”, laat hij in het persbericht van de ChristenUnie weten.

Van Willigen ziet duurzaamheid als een kans om te vernieuwen en te verbeteren. ,,Ik wil dat alle Zwollenaren daar de voordelen van kunnen ervaren. Zwollenaren die profiteren van in de stad opgewekte energie. Bedrijven die duurzaam kunnen investeren, maar ook samenwerkende groepjes mensen die hun energieopwekking in eigen hand nemen. Toekomstige generaties in onze stad voor wie de lucht schoner is. Het liefst wil ik dat alleen al het feit dat je in Zwolle woont, zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk. De toekomst is groen. Laten we dan vooroplopen. Nederland is nu nog de viespeuk van Europa. Dat vind ik gênant voor een land dat normaal bovenaan alle lijstjes staat. Dat kan zoveel beter. En Zwolle kan daarin het goede voorbeeld geven. Daar zet ik me voor in.”

Michiel van Willigen is 41 jaar en woont met Jantine en hun kinderen Mila, Aron en Noor in Zwolle-Zuid.

  1. Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart
    PREMIUM
    Video

    Anne (9) uit Zwolle komt voor het Wilhelmus met variant op de variant van Harm Leffers (81) uit Dedems­vaart

    Het idee van Harm Leffers (81) uit Dedemsvaart om de aloude tekst van het Wilhelmus in een modern jasje te hijsen is hem de afgelopen weken op positieve, maar ook negatieve reacties komen te staan. Maar er zijn meer nieuwe varianten op het Nederlandse volkslied bedacht. Ook door de 9-jarige Anne uit Zwolle. ,,Het rood, wit, blau-auw, o-oranje, maakt mij van bi-innen vrij.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle