Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP/Roos Koole

Miljard voor jeugdzorg lost volgens gemeenten in Oost-Nederland niets op

kaartDe ruim één miljard euro die het Rijk via de komende drie jaar in de jeugdzorg pompt, gaat de problemen niet oplossen. Die zitten dieper. Dat zeggen gemeenten in Oost-Nederland. 

Een druppel op een gloeiende plaat. Zo ervaren regiogemeenten de geste van het kabinet, die volgde op een noodkreet van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Den Haag trekt de komende drie jaar een miljard euro uit om de gemeenten tegemoet te komen: 420 miljoen voor 2019 en in 2020 en 2021 jaarlijks 300 miljoen extra. 

De VNG noemt het Haagse gebaar welkom, maar ook volstrekt onvoldoende. Het tekort is landelijk op jaarbasis alleen al meer dan een miljard. Uit een rondgang van deze krant blijkt dat gemeenten in de Stentor-regio in 2018 zo’n 75 miljoen tekort kwamen op het jeugdzorgbudget. Vrijwel alle regio-gemeenten spreken zich uit voor compensatie van de structurele tekorten. Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de problemen rondom de jeugdhulp.

Compensatie

Sinds het Rijk de verantwoordelijkheid voor de jeudgzorg bij gemeenten heeft gelegd, zitten ze met de handen in het haar. Niet alleen loopt de vraag naar jeugdzorg op, ook de kosten stijgen, terwijl het Rijk minder geld geeft voor de uitvoering van de jeugdzorg. Veel gemeenten zeggen alleen geholpen te zijn met volwaardige compensatie van het Rijk voor de structurele tekorten. Binnen deze regio kampt Apeldoorn met het grootste tekort: over 2018 moest 21,5 miljoen euro worden bijgelegd. Kleinere gemeenten als Zutphen, Oldebroek en Zeewolde komen ook al jaren achtereen miljoenen tekort. 

Weeffouten

Geld alleen lost de problemen niet op. De gemeenten wijzen op weeffouten die het huidige stelsel voor jeugdzorg bevat. De gemeente Voorst herbergt bijvoorbeeld veel jeugdzorgcliënten die niet uit de eigen gemeente komen, maar er wel verblijven. Hiervoor draagt Voorst de kosten. Ook zeggen veel gemeenten dat de verdeelsleutel die het Rijk hanteert voor de jeugdzorgbudgetten onrechtvaardig uitpakt. Zutphen, dat veel minima en instellingen huisvest, ziet de tekorten mede daardoor oplopen.

Onderzoek

Het kabinet erkent dat er meer nodig is dan alleen extra geld en wil daarom met de gemeenten afspraken maken die moeten leiden tot meer effectiever en efficiënter stelsel van jeugdzorg. Een besluit over structurele verruiming van de jeugdzorgbudgetten schuift het kabinet door naar de volgende formatie. Het wil eerst de uitkomsten van een diepgaand onderzoek naar de stijgende jeugdzorguitgaven afwachten. Dat wordt in het najaar van 2020 verwacht. De Zutphense wethouder Annelies de Jonge vindt dat een kwalijke zaak. ,,Zo schuif je het voor je uit. Een volgend kabinet loopt tegen hetzelfde probleem aan.’’

Klik op onderstaande afbeelding om te zien hoe groot het tekort in jouw gemeente is (niet alle gemeenten konden cijfers overleggen):

Jeugdzorg productie Niek Megens
Volledig scherm
Jeugdzorg productie Niek Megens © Anke Arts
Uit een rondgang van deze krant blijkt dat gemeenten in de Stentor-regio in 2018 zo'n 75 miljoen tekort kwamen op het jeugdzorgbudget.
Volledig scherm
Uit een rondgang van deze krant blijkt dat gemeenten in de Stentor-regio in 2018 zo'n 75 miljoen tekort kwamen op het jeugdzorgbudget. © Anke Arts

Je kan de cijfers over jouw gemeente ook gespecificierder op onderstaande inforafiek bekijken:

In samenwerking met indebuurt Zwolle