Volledig scherm
© Jelle de Ruiter/DG

Miljoenen kilo’s zout verdwijnen op de weg

REGIO - Het strooiseizoen staat weer voor de deur. De temperaturen duiken onder nul. De kans op gladheid neemt toe en dat is oppassen geblazen. In de regio maken de zoutdepots zich klaar voor de winter. De ruim 200 miljoen kilo zout in Nederland heeft Rijkswaterstaat verdeeld over de depots in het land.

In de hele regio liggen grote witte bergen zout klaar om gebruikt te worden als het glad wordt op de wegen. Rijkswaterstaat is de afgelopen maanden druk bezig geweest om het zout te verdelen over het land. In de regio hebben ze strooizoutdepots in onder meer Lelystad, Emmeloord, Zwolle en Apeldoorn. Op alle snelwegen en een aantal N-wegen strooit Rijkswaterstaat om de gladheid te bestrijden.

Zoutdepot Zwolle
Het zoutdepot in Zwolle is de grootste in de regio. „In een gemiddeld steunpunt ligt 500 tot 1200 ton zout. Zwolle is een hele grote. Daar ligt 5000 ton zout. Die gebruiken we samen met de Provincie Overijssel”, zegt Jan Rients Slippens, adviseur gladheidsbestrijding bij Rijkswaterstaat.

In het land heeft Rijkswaterstaat vijf strategische loodsen, waaronder één in Kampen. Vanuit die locaties wordt het zout verspreid naar 56 steunpunten in het land. „In Kampen ligt ongeveer 35.000 ton. We hebben ruim genoeg zout. In de extreme winter van 2012/2013 is er in het land 160.000 ton strooizout doorgegaan. Afgelopen jaar was dit slechts 50.000 ton zout”, vertelt Slippens.

Strooiseizoen
De nacht van 13 op 14 november ging Rijkswaterstaat voor het eerst dit seizoen op pad om te strooien. „1 oktober tot en met 30 april is voor ons het strooiseizoen. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen beginnen al aan het einde van elk seizoen”, legt Slippens uit. Het inkopen van zout wordt landelijk gedaan. „Na het seizoen begint het met het inkopen van nieuw zout. We kijken dan naar de kwaliteit. Er moet niet teveel water in het zou zitten.”

Hoopt Slippens op een heftige winter met veel sneeuw of een rustige winter waar de strooiwagens verstoffen? „We willen graag dat iedereen veilig kan rijden, maar ik vind het ook wel een keer goed als er een winter komt dat we veel moeten strooien. Dan kunnen we echt laten zien dat we ons werk erg goed kunnen doen.”

Waar in jouw buurt is er een zoutdepot? Bekijk hier de kaart van Rijkswaterstaat.

In samenwerking met indebuurt Zwolle