Volledig scherm
De aanleg van een stadsbeek in Enschede is een maatregel die in aanmerking komt voor een bijdrage. © Reinier van Willigen

Miljoenen voor maatregelen tegen extreem weer in Overijssel

Overijssel verwacht miljoenen euro’s van het Rijk te krijgen voor klimaatmaatregelen. Doordat vorige week besloten is de Waterwet aan te passen, gaat de landelijke overheid meer geld besteden aan die maatregelen.

Extreme wateroverlast, hitte en droogte door klimaatverandering zorgen steeds vaker voor problemen. Zoals de droogte van dit moment. Het vraagt om verschillende maatregelen, zoals aanvoer van water bij droogte en aanleg van beken en betere drainage om bij zware regenval water af te voeren. Gemeenten en waterschappen zijn daar in eerste instantie verantwoordelijk voor, de provincie draagt ook een steentje bij.

Extreem weer

Maar nu het weer steeds extremer wordt, vraagt dat om meer maatregelen. De kosten lopen landelijk in de miljarden. Daarom is vorige week door de Tweede Kamer een motie aangenomen om de Waterwet zo aan te passen dat ook het Rijk financieel bijspringt. De wet wordt waarschijnlijk in 2020 aangepast, maar vooruitlopend daarop stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in de begroting van 2019 en 2020 alvast 10 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Tientallen miljoenen

Tot tevredenheid van de provincie Overijssel. Overijssel loopt voorop met klimaatmaatregelen en was de eerste provincie in Nederland met een regionale klimaatadaptieplan. Er is alleen veel geld nodig om de maatregelen uit dat plan uit te voeren. „Zeker tientallen miljoenen”, zegt gedeputeerde Bert Boerman. „De plannen liggen klaar, nu het geld nog.” 

Het is nog niet bekend hoe het geld uit Den Haag verdeeld wordt. Boerman hoopt op een substantieel bedrag voor Overijssel. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle