Volledig scherm
Woningbouw Stadshagen. Foto Tom van Dijke

Miljoenen Zwolse wijk Stadshagen terug naar gemeentekas

ZWOLLE - De opleving in de Zwolse woningmarkt is zo groot dat de gemeente het aandurft 5 miljoen euro 'lokgeld' voor nieuwbouwwijk Stadshagen terug te storten in de kas.

De gemeenteraad besloot in 2013 vier jaar lang een zogenaamde voorziening van 5 miljoen euro te treffen voor Stadshagen. De stagnerende ontwikkeling daar moest weer vlot getrokken worden door met dit geld de grondprijs met 30 euro per vierkante meter te verlagen. Dit om potentiële kopers toch te verleiden aan de slag te gaan op de woningbouwterreinen. Volgens gemeentelijk vastgoedadviseur Johan Balk is dit stimuleringsgeld niet langer nodig. "Vorig jaar zagen we al dat het herstel zo snel ging dat we het bedrag niet meer helemaal nodig zouden hebben." Het plan is om de 5 miljoen euro terug te laten gaan naar de algemene middelen. Dit betekent dat het geld overal voor gebruikt kan worden, bijvoorbeeld zorg, infrastructuur of sport.

Balk vertelt deze boodschap met plezier. De economische crisis hakte er immers in bij de woningbouwportefeuille van de gemeente Zwolle. Op Stadshagen moest 60 miljoen euro afgeboekt worden. Aan de andere kant werd er aan het eerste nieuwbouwdeel van Stadshagen 50 miljoen euro verdiend, merkt hij op.

Een recent woningmarktonderzoek van makelaar Ten Hag onderschrijft de florerende lokale woningmarkt. De prijzen zijn in een jaar met 6,5 procent gestegen, het aantal verkopen met 17 procent en huizen staan gemiddeld 2,5 maand te koop. Een maand minder dan vorig jaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle