Het karakteristieke X-gebouw is het visitekaartje van hogeschool Windesheim in Zwolle. Het was ruim een jaar dicht om de vloeren te herstellen. Wie die rekening gaat betalen is nog niet bekend.
Volledig scherm
Het karakteristieke X-gebouw is het visitekaartje van hogeschool Windesheim in Zwolle. Het was ruim een jaar dicht om de vloeren te herstellen. Wie die rekening gaat betalen is nog niet bekend. © Carlo ter Ellen DTCT

Miljoenendans rond probleemvloeren X-gebouw Windesheim duurt voort

Een jaar nadat het X-gebouw van de Zwolse hogeschool Windesheim de deuren weer opende na herstel van de vloeren is er nog geen zicht op de vraag wie de rekening hiervoor uiteindelijk gaat betalen. Hogeschool  Windesheim betaalde de reparatie, maar wil de ruim 4,5 miljoen euro terug van de aannemer. 

Dat proces loopt nog steeds, zegt een woordvoerster van de hbo-instelling. ,,We doen nog aanvullend onderzoek naar de constructie en kijken hoe we verder gaan met een eventuele juridische procedure.” Begin volgend jaar verwacht ze hierover meer duidelijkheid.

Aansprakelijkheid

Het X-gebouw werd in 2017 gesloten in de nasleep van de ingestorte parkeergarage bij vliegveld Eindhoven, omdat hier eenzelfde techniek was gebruikt. Nader onderzoek in het Zwolse gebouw wees uit dat ingrijpen noodzakelijk was. Het X-gebouw was toen al jaren in gebruik maar de draagkracht van de vloeren moest versterkt worden. 

Uiteindelijk was het gebouw ruim een jaar dicht voor onderzoek en herstel. Ook moest de hogeschool kosten maken voor de tijdelijke verhuizing en het elders onderbrengen van studenten en personeel. Voor de ruim 4,5 miljoen aan kosten heeft de hogeschool aannemer Trebbe BV aansprakelijk gesteld. Trebbe op zijn beurt heeft die aansprakelijkheid vanaf het begin afgewezen, maar voerde wel de reparatie uit. De rekening werd betaald door Windesheim. 

Lange adem

Bestuursvoorzitter Henk Hagoort gaf bij de heropening van het gebouw, nu precies een jaar geleden, al aan dat het een zaak van lange adem zou worden. ‘Niemand zit er op te wachten om een rekening van bijna vijf miljoen te betalen’, zei hij toen. ,,Het is een complex proces en complexe materie, waarmee we zorgvuldig omgaan. Dat kost tijd, maar in vergelijking met twee jaar geleden is die tijd er nu ook’’, zegt de woordvoerster nu. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle