Volledig scherm
Een portiekflat aan de Buxtudehudestraat in Holtenbroek. © Archief/Alex Mulder

Miljoeneninjectie voor wijk Holtenbroek in Zwolle: aanpak verouderde flats en openbare ruimte

Het oudste gedeelte van de wijk Holtenbroek ondergaat de komende jaren op verschillende plekken een facelift. 

Verouderde complexen worden aangepakt en het openbaar groen moet veiliger en gezelliger worden. Dat hebben de gemeente Zwolle en de woningcorporaties SWZ en deltaWonen afgesproken. Het is de bedoeling dat in 2030 de plannen die nu in grote lijnen vastliggen, uitgevoerd zijn. Er zijn tientallen miljoenen mee gemoeid.

In Holtenbroek is de afgelopen tien jaar al veel gebeurd. Delen van de woonwijk zijn gesloopt en vervangen door gevarieerdere nieuwbouw. Nu is het tijd om ook de bestaande woningen en straten onder handen te nemen, met name in gebied Holtenbroek 3 en 4, waar nog veel portiek- en galerijflats uit de jaren zestig staan. Diana Terveer, voorzitter van Wijkvereniging Holtenbroek NU, ziet er naar uit. ,,Er is al veel gebeurd, maar met deze opfrisbeurt wordt de wijk nog leefbaarder. Juist omdat er al veel aangepakt is, is het contrast groot geworden.”

Garageboxen

Zo staat er een grootschalige renovatie van de flats  Elvis Presley en Louis Armstrong aan de Palestrinalaan op het programma (samen 280 woningen). Woningcorporatie SWZ gaat de flatwoningen niet alleen moderniseren en energiezuiniger maken, ook komt er een andere indeling van de eerste twee verdiepingen. Dat zijn nu bergingen (eerste verdieping) en garageboxen (begane grond). Door op de eerste verdieping een woonlaag te maken en de garageboxen weg te halen en te vervangen door bergingen moet het rondom de flats sociaal veiliger worden. Dit project kost 20 miljoen euro. 

SWZ investeert verder ruim 8 miljoen in de verbetering van zes portiekflats aan de Lassuslaan, Buxtehudestraat en Frobergerstraat. Ook dit gebeurt met het oog op duurzaamheid en sociale veiligheid. De entrees van de flats worden sociaal veiliger door die te vergroten. Aan de Gomberstraat staat eveneens een renovatie van 72 portiekwoningen op de planning. Twee complexen met portiekwoningen van SWZ aan de Palestrinalaan staat na 2023 renovatie of vervangende nieuwbouw te wachten. 

Receatiemogelijkheden

Onder de overeenkomst valt verder onder meer nieuwbouw van 27 woningen op de plek van de moskee aan de Schubertstraat en bebouwing op het terrein van zorgcentrum de Havezathe.

De gemeente haakt op de werkzaamheden in met het aanpassen van verkeerssituaties en verbeteren van het openbaar groen. Volgend jaar wordt al het openbaar groen tussen de galerijflats aan de Palestrinalaan onder handen genomen. Er komen meer recreatiemogelijkheden en de sociale veiligheid moet beter.

In samenwerking met indebuurt Zwolle