De plek waar het fietspad uitkomt op de Hasselterdijk
Volledig scherm
De plek waar het fietspad uitkomt op de Hasselterdijk © Francisca Muller

Minderjarige jongen opgepakt voor gewapende beroving 15-jarig Zwols meisje

updateVoor de beroving van een 15-jarig meisje in de Zwolse wijk Stadshagen is een verdachte opgepakt. Het gaat om een minderjarige jongen, van wie de politie de leeftijd niet bekend wil maken. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid en rol bij de straatroof, waarbij met een vuurwapen gedreigd werd. 

Het meisje werd zondagavond in de omgeving van de Hasselterdijk nabij het stadsdeel Stadshagen overvallen door een groepje jongens, van wie er een een vuurwapen in de hand had. Ze moest haar telefoon afstaan en de daders fietsten er vandoor. 

Quote

Hij heeft zichzelf bij de politie gemeld nadat zijn naam rondging en de druk te hoog werd.

Vader 15-jarig slachtoffer

De nu opgepakte verdachte is minderjarig en woont niet in Stadshagen. Hij is dinsdag naar het politiebureau overgebracht en in verzekering gesteld. De politie kijkt naar zijn mogelijke rol en naar een relatie met eerdere incidenten. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

De stiefvader van het slachtoffer is ‘hartstikke blij‘ met het nieuws. ,,Mijn vriendin en dochter waren in tranen toen ze het van de politie hoorden.” Hij heeft begrepen dat de jongen zichzelf bij de politie heeft gemeld nadat jongeren onderling via social media volop speculeerden over de identiteit van de verdachten. Daarbij zou zijn naam ook voorbijgekomen zijn. ,,Ik begreep dat hij zich zo onder druk gezet voelde dat hij niet meer naar school en over straat durfde." De verdachte zou volgens de stiefvader toegegeven hebben dat hij met het wapen dreigde, maar dat hij niet degene was die de telefoon van het meisje afpakte.

Lopend vuurtje

Een dag voordat het meisje op de Hasselterdijk werd beroofd, ontkwam een 18-jarige vrouw op de brug over de Hasselterweg aan een groep die haar eveneens met een vuurwapen bedreigde. En ook eerder deze zomer waren er incidenten waarbij jongeren werden belaagd door (een groepje) andere jongeren. De politie maakt zich zorgen, zo liet ze vandaag in de Stentor weten

Quote

Stap naar voren want dit gedrag van die jongens is niet normaal en onaccepta­bel!

Maarten van Esch, wijkagent

De politie zegt de verdachte op het spoort te zijn gekomen na onder meer gesprekken met mensen die iets hadden gezien of er meer van wisten. ,,Onder jongeren ging het verhaal als een lopend vuurtje", aldus de politie. Die roept mensen die zich nog niet gemeld hebben op om naar voren te stappen zodat ook de andere verdachten worden opgepakt. Wijkagent Maarten van Esch zegt dat er terughoudendheid is bij jongeren en ouders. ,,We snappen dat dit moeilijk is maar alleen met hulp van mensen die meer hiervan weten lossen we dit op. Dit zijn impulsieve daden zonder na te denken over de gevolgen voor slachtoffers. Dus stap naar voren want dit gedrag van die jongens is niet normaal en onacceptabel”!

Twistvlietpark

Naar nu blijkt is in Stadshagen naast de al bekende incidenten ook nog een bedreiging en beroving met een mes geweest deze zomer. Twee jongemannen van 18 en 19 jaar uit de wijk werden op 15 juli 's avonds in het Twistvlietpark aangesproken door twee andere (jonge)mannen. Zij dreigden allebei met een mes en eisten geld. Dat hadden de twee niet op zak, waarna de jongste onder bedreiging naar de geldautomaat in het winkelcentrum moest lopen, om daar zijn rekening leeg te pinnen. Het geld moest hij afstaan. Het andere slachtoffer raakte zijn draagbare soundbox kwijt. 

De politie bevestigt het incident nadat de vader van het jongste slachtoffer hierover woensdag de Stentor benaderde. Hij verbaast zich erover dat de politie geen ruchtbaarheid aan het incident heeft gegeven, noch een getuigenoproep heeft gedaan of camerabeelden met het publiek heeft gedeeld. Volgens de politie loopt het onderzoek nog en wordt ook de relatie met de zaken van afgelopen weekeinde bekeken. ,,Dit incident speelde zich af in een parkachtige omgeving in het donker. We hebben ons gericht op de mogelijkheden voor camerabeelden en andere technische mogelijkheden. De locatie, tijdstip en duisternis bieden weinig tot geen mogelijkheden voor een getuigenoproep", zegt politiewoordvoerder Ruud Visser. Hij benadrukt dat de politie de zaak hoog opneemt en dat slachtoffers te allen tijde met de politie kunnen bellen om te informeren naar de stand van zaken.

Quote

Mijn zoon gaat voorlopig niet meer alleen in het donker over straat

Vader slachtoffer gewapende beroving

De vader - die net als het slachtoffer zelf anoniem wil blijven - maakt zich zorgen over de vele incidenten in de wijk. ,,Het is opvallend dat het allemaal jonge slachtoffers zijn. Misschien omdat er bij hen veel spullen te halen zijn? Op mijn zoon heeft het in elk geval een flinke impact gehad. Hij is heel erg geschrokken en gaat voorlopig niet meer alleen in het donker over straat.”

Bekijk hier welke incidenten er de laatste tijd nog meer geweest zijn in Stadshagen: 

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle