Zwollenaren kunnen een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Salland Zorgverzekeringen.
Volledig scherm
Zwollenaren kunnen een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Salland Zorgverzekeringen. © Thinkstock

Minima met forse betalingsachterstand geweigerd bij nieuwe gemeentezorgpolis

Zwollenaren met een laag inkomen kunnen met ingang van het nieuwe jaar via de gemeente een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Salland Zorgverzekeringen. Voorheen kon dat bij Zilveren Kruis, maar de zorgverzekeraar zegde het contract met de gemeente op. Mensen met langdurige betalingsachterstanden kunnen niet overstappen naar de nieuwe verzekeraar. De SP-fractie wil dat ook die groep een verzekering voor minima kan afsluiten.

Zwollenaren die al gebruikmaken van de collectieve zorgverzekering, ontvingen een brief over de nieuwe polis. Hierin laat de gemeente weten dat mensen met een betalingsachterstand over kunnen stappen als die achterstand niet groter is dan zes maanden en daarvoor een betalingsregeling is getroffen. 

3.761 huishoudens in Zwolle maken gebruik van de collectieve zorgverzekering van de gemeente, staat te lezen in de meest recente armoedemonitor. Het gaat in totaal om 4.448 verzekerden.

Recht op weigeren

Het grootste voordeel van de collectieve zorgverzekering, ook wel gemeentepolis genoemd, is dat het eigen risico van 385 euro vervalt.  Nu er een nieuwe verzekeraar komt, kunnen mensen overstappen. De zorgverzekeringswet regelt dat je pas kunt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar als je schulden bij de oude zijn afbetaald.

De gemeente kan deze mensen niet tegemoet treden, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Wij zijn in gesprek gegaan met Zilveren Kruis en hebben voor elkaar gekregen dat mensen die een betalingsachterstand hebben van twee tot zes maanden, zodra zij een betalingsregeling hebben getroffen met Zilveren Kruis, mogen toetreden tot de gemeentepolis bij Salland. Daar beginnen ze dan met een schone lei. Voor mensen met een betalingsachterstand van meer dan zes maanden, hebben we geen regeling kunnen treffen met Zilveren Kruis,’’ zegt de woordvoerder. ,,Zilveren Kruis laat mensen die zo’n achterstand hebben niet gaan. Als ze dat doen, missen ze de mogelijkheid om uiteindelijk de achterstallige premie nog te innen.’’

Betalingsregeling

Voor mensen met zo'n forse betalingsachterstand is een regeling in het leven geroepen. Ze kunnen een betalingsregeling treffen en als ze dat  drie jaar lang hebben gedaan, is er een kwijtschelding van het bedrag dat dan nog openstaat. Vanaf dat moment kunnen mensen weer instromen bij de collectieve gemeentepolis. 

De gemeente zegt blij te zijn dat Salland de collectieve zorgverzekering wil aanbieden. ,,Zorgverzekeraars zeggen dit soort contracten overal in Nederland op, omdat ze het niet lucratief genoeg vinden. Het is voor gemeenten bijna onmogelijk om zorgverzekeraars bereid te vinden om dit soort polissen aan te bieden.’’

Toch is de SP-fractie minder blij. De fractie springt in de bres voor mensen met langdurige betalingsachterstanden. Gemeenteraadslid Bert Sluijer: ,,Deze groep blijft vastzitten aan hun oude polis bij Zilveren Kruis, terwijl ze de voordelen van de huidige collectieve polis verliezen. We willen voorkomen dat ze nog verder in de problemen komen.’’ De partij wil weten van de gemeente wat de zorgverzekeraars en de gemeente voor hen gaat regelen.

Voor Zwollenaren die graag ondersteuning willen bij het kiezen van een zorgverzekering, zijn er tot eind december speciale inloopspreekuren in de wijken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle