De rechtbank in Zwolle.
Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle. © Sander Lindenburg

Minister Dekker: ‘Tekort aan rechters in Oost-Nederland geleidelijk oplossen’

Het vergt tijd voordat het tekort aan rechters in Oost-Nederland is opgelost. Krapte op de arbeidsmarkt is hier debet aan. Dat schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in antwoord op Kamervragen. 

Dekker kan niet aangeven binnen welke termijn hij het tekort aan rechters heeft teruggedrongen. Er zijn simpelweg te weinig rechters op de arbeidsmarkt voorhanden. Doordat andere rechtbanken met dezelfde problemen kampen, krijgen de rechtbanken Overijssel en Gelderland de vacatures moeizaam ingevuld. 

Opleiding

Dekker kan wel een lichtpuntje melden; recent zijn zeven ervaren rechters vanuit andere gerechten in dienst getreden bij de rechtbank Overijssel. Daarnaast heeft de rechtbank dertien rechters in opleiding en loopt er een sollicitatieprocedure om nieuwe rechters in opleiding aan te nemen. ,,Een dergelijke opleiding duurt tussen de vijftien maanden en vier jaar, waardoor het tekort geleidelijk wordt opgelost’’, schrijft Dekker.    

Onbenut

Door een tekort aan rechters behandelen de rechtbanken Overijssel (Zwolle en Almelo) en Gelderland (Zutphen, Arnhem) minder politierechter- en meervoudige kamerzaken dan voor dit jaar is afgesproken met het OM arrondissement Oost-Nederland. De rechtbank Overijssel telt in totaal een kleine vijftig rechters, die jaarlijks 3500 dagdelen aan strafzittingen kunnen besteden. Dit jaar blijft noodgedwongen zo’n 3,5 procent van die ruimte onbenut. Eén van de oorzaken is de groei van het aantal complexe strafzaken, die meerdere dagen duren. Er zijn onvoldoende rechters om dit op te vangen binnen de rechtbank Overijssel. 

Voorrang

Strafzaken die al zijn ingepland lopen geen vertraging op. In overleg met het OM stellen de rechtbanken prioriteiten. Zo wordt er voorrang gegeven aan zaken waarbij verdachten vast zitten, zaken met zware maatschappelijke impact en jeugdrecht. 

Hof Arnhem-Leeuwarden

Verder heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waar hoger beroepszaken dienen - 500 zaken overgedragen naar het Gerechtshof in Den Haag wegens een tekort aan raadsheren. In Den Haag hebben ze juist meer raadsheren dan strafzaken. Zaken van de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland worden in Den Haag behandeld. Om de reistijd te beperken zullen de Haagse raadsheren naar Arnhem of Leeuwarden komen voor zaken van de rechtbanken Overijssel en Noord-Nederland.   

In samenwerking met indebuurt Zwolle