Volledig scherm
De koopzondag zet SP en ChristenUnie tegenover de andere zes partijen in Zwolle. © Frans Paalman

Moeten winkels in Zwolle zelf bepalen of ze zondag open gaan?

Wat worden de spelregels rond de koopzondag na de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle? Alleen ChristenUnie en SP zijn er niet voor om winkeliers de vrije hand te geven. Dit blijkt uit de Kieswijzer van de Stentor. 

De koopzondag was deze coalitieperiode een heet hangijzer. Onder druk van de ChristenUnie konden VVD, D66 en PvdA hun wens voor het vrijgeven van de koopzondag aan ondernemers niet uitvoeren. Tussentijds werden de regels wel versoepeld door deze vier collegepartijen. Alle supermarkten mogen nu elke zondag open en het aantal winkelzondagen in de stad is verruimd van 12 naar 15.

Meer diversiteit

SP vindt dat aantal genoeg. 'Het aantal koopzondagen wordt niet verder uitgebreid. Uitbreiding is nadelig voor kleinere ondernemers ten opzichte van de grote ketens. En Zwolle heeft juist meer diversiteit in het winkelaanbod nodig. Ook kleine ondernemers en werknemers hebben recht op een vrije dag samen met vrienden en familie', stelt de partij van Brammert Geerling, nu met vijf zetels de grootste oppositiepartij. 

De ChristenUnie volgt die redenering. 'Wij gunnen lokale ondernemers en werknemers die ene vrije dag. Het leven draait om meer dan alleen commercie. Wij gaan voor kwaliteit en diversiteit in de binnenstad, ook op langere termijn. Daarom zullen wij altijd strijden voor een zorgvuldige afstemming en balans van het aantal koopzondagen in Zwolle.' Een aantal noemt de grootste partij van Zwolle echter niet.

Stad op slot

De andere zes partijen kijken anders tegen dit thema aan. 'Wij zijn volstrekt helder over de zondagopenstelling. Dat mag je als ondernemer zelf bepalen. De overheid bepaalt niet wanneer bedrijven en winkels op zondag open of dicht zijn', schrijft de VVD. D66 vindt dat Zwolle het zich niet kan permitteren om '1 dag in de week praktisch op slot te zijn'. Ook PvdA, Swollwacht en CDA willen de keuze bij de ondernemers neerleggen. 'Wel vinden wij het praktisch als de gemeente per gebied met de ondernemers afspraken maakt over de concrete openingstijden op zondag: de binnenstad is immers niet hetzelfde als een bouwmarkt, een tuincentrum of IKEA', verduidelijkt de PvdA. CDA gaat akkoord als winkels na 12 uur openen. 

Hoewel ook GroenLinks voor verruiming van het aantal koopzondagen is, geeft zij wel aan de belangen van winkeliers die geen of slechts enkele werknemers hebben een belangrijke stem te willen geven.

poll

Stelling: Ondernemers moeten zelf kunnen bepalen of ze hun winkel op zondag openen.

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
26 stemmen

In samenwerking met indebuurt Zwolle