Volledig scherm
De Diezerstraat in Zwolle, winkelpuien op de begane grond ontsieren de historische uitstraling van de panden. © Frans Paalman

Mogelijk Zwols gevelfonds tegen ontsierende winkelpui in historische binnenstad

Moderne winkelpuien die de historische gevel ontsieren. Het is een doorn in het oog van Het Oversticht. Samen met Sonja Paauw (D66) en architect Pieter Diks (De Bruin Architecten) ijvert deze adviesinstantie op het gebied van ruimtelijke vraagstukken voor een nieuw Zwols gevelfonds. 

De initiatiefnemers van het fonds maakten een rondgang door de Zwolse historische binnenstad en kwamen al snel tot de conclusie dat de gevels niet altijd mooi zijn. In tegenstelling tot de bovenkant van de panden is de historische waarde aan de onderzijde door luifels en puien vaak niet zichtbaar. Op het niveau van de winkelpuien lijkt Zwolle inwisselbaar. ,,Eenheidsworst is het. Alleen met het hoofd in de nek zie je de pracht en eigenheid wel'', zegt Paauw.

Een gevelfonds, waarin de gemeente elk jaar een bedrag stort, kan helpen om dit te veranderen. Het moet de schoonheid van de Zwolse historische panden  weer zichtbaar maken.

Advies

In andere steden, zoals Meppel, Apeldoorn en Hengelo zijn de ervaringen met zo'n fonds positief, zeggen de Zwolse initiatiefnemers. Het stimuleert pandeigenaren in historische binnensteden na te denken over een goede architectonische aansluiting van de winkelpui op de begane grond met de historische gevel. 

Apeldoornse adviseurs cultuurhistorie bijvoorbeeld, helpen pandeigenaren met het historisch onderzoek, bouwtechnische zaken en een subsidieaanvraag. De eigenaren krijgen er tot maximaal vijftig procent van de investeringskosten terug, tot maximaal 10.000 euro per pand. 

Een bouwstijl die aansluiting vindt op de bovengevel kan tot hogere kosten leiden. Het is de vraag of pandeigenaren dat zien zitten. Sonja Paauw benadrukt dat een afgesproken deel van de realisatiekosten voor rekening van het fonds kan komen. Adviseurs zullen de positieve gevolgen van investeren in de stadsgevels moeten benadrukken. ,,Want het levert je op termijn een aantrekkelijker binnenstad op en daar verblijven mensen graag.'' Dus, concludeert Paauw zelf, zal het ook tot economisch gewin moeten leiden.  

Biënnale

De initiatiefnemers grijpen de Architectuur Biënnale begin juli in Zwolle aan om met onder meer architecten, pandeigenaren, winkeliers en bestuurders in gesprek te gaan over nut en noodzaak van een gevelfonds. Op 6 juli houden ze daarom een inspiratiesessie in Het Oversticht. D66 wil nog dit jaar met een initiatiefvoorstel voor een nieuw gevelfonds naar de gemeenteraad.

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle