Volledig scherm
De rechtbank in Zwolle © Jaap Selles

Moordenaar Zwolse Alide wil na 23 jaar zijn vrijheid terug

Ruim 23,5 jaar na de moord op zijn vriendin Alide van Eerten in Zwolle kan de 47-jarige Peter de V. zich nog altijd geen vrij man noemen. Zijn tbs-maatregel moet wat het Openbaar Ministerie betreft gewoon met een jaar verlengd worden.

Met zijn linkerarm in mitella zit de langharige De V. vandaag tegenover de rechters. Voor even is hij weer terug in Zwolle. Hij verblijft in een kliniek in Almere waar het hem goed af gaat. Al is dat niet te zien aan zijn arm. Een incident in de houtbewerking. ,,Mijn duim lag er bijna af, de pezen zijn doorgesneden.”

Pijn

De pijn verbijt hij wel, zegt hij. Want er staan hogere belangen op het spel. Een paar jaar terug leek het of de maatschappij De V. nooit meer terug zou zien. De Van Mesdagkliniek waar hij toen verbleef vond hem rijp voor de afdeling Longstay. De behandeling sloeg niet aan, De V. zou nooit ‘beter’ worden. 

De verplaatsing naar de kliniek in Almere in 2017 deed echter wonderen. Hij werkt inmiddels buiten de kliniek maar wordt nog altijd intensief begeleid. ,,Als hij even een boodschap haalt, moet hij binnen een halfuur terug zijn”, geeft zijn advocaat Floris Holthuis aan.

Coke

Die tbs kreeg De V. niet voor niets. Op oudjaarsdag 1994 sloeg hij zijn vriendin Alide van Eerten tegen de grond en stak haar dood. Cokegebruik en opgebouwde spanningen door de wiegendood van hun zoontje waren er debet aan, zo vertelde De V. in 2011 aan de Herbergkrant. 

Vandaag staat in de rechtszaal de behandeling centraal en dat lijkt bij De V. prima te verlopen. En ja, die behandeling duurt ontzettend lang, beaamt de officier van justitie op de zitting. ,,Maar we moeten ook kijken naar het verloop ervan. Meerdere resocialisatie-pogingen zijn mislukt.”

Verlof

De officier vindt het verstandig de maatregel met een jaar te verlengen. Advocaat Holthuis wil dat er een rapport komt waarin de volgende stap wordt beschreven. Een deskundige van de kliniek geeft aan dat het ministerie gevraagd zal worden om verruiming van het verlof. ,,Het verloop van de behandeling in de afgelopen periode geeft geen reden om somber te zijn over uitkomst van die aanvraag.”

Vonnis op 26 juni. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle