Volledig scherm
Het ongeval gebeurde op de Herfterweg. © Hugo Janssen

Motorongeluk in Zwolle gebeurde op gevaarlijke, drukke sluiproute

De plek waar een 62-jarige motorrijder uit Zwolle donderdagochtend om het leven kwam is een gevaarlijk verkeerspunt, zeggen zowel omwonenden als de gemeente.

Het verkeersongeval gebeurde op de Kuyerhuislaan, ter hoogte van het Bonepad, omstreeks kwart over zeven 's ochtends. De routes worden veel gebruikt als sluiproutes richting de A28 en Dalfsen, zegt Andries van der Veen (66), die al meer dan vijftien jaar aan de Kuyerhuislaan woont. Het ongeluk gebeurde op een steenworp afstand van zijn huis. ,,Vreselijk tragisch. Het gevaar ligt hier elke dag op de loer", zegt hij. ,,Er wordt heel hard gereden. Je mag hier zestig rijden, maar lang niet iedereen houdt zich daaraan." Ook de drukte tijdens de spitsuren vormt een gevaar volgens van der Veen. ,,Vrachtverkeer, bussen, fietsers, alles komt dan samen. Veel kinderen ook die richting De Ambelt gaan (een school voor speciaal onderwijs, red.)."

Ongeval

De motorrijder moest donderdag volgens getuigen uitwijken voor een fietser, en kwam daarna in botsing met een busje dat hem tegemoet kwam. De man overleed ter plekke. De inzittende van het busje, een 52-jarige man uit Markelo, raakte niet gewond. Over de oorzaak van het ongeval kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

Punt van zorg

Wel is de smalle weg, die richting Wijthmen overloopt in de Herfterlaan, al langer een punt van zorg voor gemeente, zegt Karin Obdeijn, woordvoerder van de gemeente. ,,Uiteraard zijn ook wij zeer geschrokken van het noodlottige ongeval. Wij kennen de gevoelens van onveiligheid over de weg. Er wordt met name geklaagd over het gedrag van weggebruikers en ook zijn er klachten over sluipverkeer." Maatregelen die de gemeente afgelopen jaren trof hebben beperkt effect gehad, zegt Obdeijn. ,,Denk aan de plaatsing van een zogenaamde smiley om mensen bewust te maken van de snelheid die ze rijden. De smiley registreert ook snelheden, waaruit we kunnen opmaken dat er inderdaad regelmatig te hard gereden wordt op de weg." De gemeente zegt toe te blijven onderzoeken welke maatregelen een goede oplossing bieden voor de problemen. ,,Maar een effectieve oplossing vergt tijd."

  1. Een Zwolse calisthenicspark? Roger Knoops van SportService Zwolle nodigt Collin, Xavier en Tom uit: ‘Samen brengen we Zwolle in beweging’
    PREMIUM

    Een Zwolse calisthe­nic­s­park? Roger Knoops van SportServi­ce Zwolle nodigt Collin, Xavier en Tom uit: ‘Samen brengen we Zwolle in beweging’

    Er is nog steeds geen calisthenicspark in Zwolle. Twee jaar geleden begonnen Tom Gal en Xavier Quispel een petitie voor de bouw van een park en onlangs deed Collin Dunlop in de Stentor nog een poging om de sport onder de Zwolse aandacht te brengen. Waar ontbreekt het aan? In gesprek met Roger Knoops, manager SportService Zwolle.

In samenwerking met indebuurt Zwolle