De beeldentuin bij Kasteel Nijenhuis in Wijhe is één weekend lang het toneel van 'De Fundatie Summerstage', een drietal buitenconcerten, aangeboden door Museum De Fundatie en de Bankgiroloterij.
Volledig scherm
De beeldentuin bij Kasteel Nijenhuis in Wijhe is één weekend lang het toneel van 'De Fundatie Summerstage', een drietal buitenconcerten, aangeboden door Museum De Fundatie en de Bankgiroloterij. © Eigen foto

Museum De Fundatie houdt zomerconcerten in Wijhe

Pianist Michiel Borstlap met dansers van het Scapino Ballet, Yuri Honing en zijn Acoustic Quartet en het Orkest van het Oosten met Sticks (Junte Uiterwijk). Dat zijn de drie buitenconcerten die Museum De Fundatie onder de noemer ‘Fundatie Summerstage’ houdt in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in Wijhe, tweede locatie van Museum de Fundatie.

Michiel Borstlap
Volledig scherm
Michiel Borstlap © Patrick Bongartz
De Nederlandse saxofonist Yuri Honing tijdens North Sea Jazz.
Volledig scherm
De Nederlandse saxofonist Yuri Honing tijdens North Sea Jazz. © ANP Kippa
Sticks, oftewel Junte Uiterwijk uit Zwolle.
Volledig scherm
Sticks, oftewel Junte Uiterwijk uit Zwolle. © Eigen foto

‘Kasteel het Nijenhuis in Wijhe is een magische plek', aldus De Fundatie. Adellijke families bewoonden de havezate vanaf 1450. In 1958 maakte Dirk Hannema het tot kunstverzamelaarshuis. Kamers vol met meesterwerken: schilderijen van Turner, Van Gogh en Mondriaan en beelden van Degas, Canova en Marini. Rond het kasteel ligt een arcadische beeldentuin met 99 sculpturen. ‘De stilte van dit kunstparadijs, dit oord van concentratie en rust, doorbreekt Museum de Fundatie op het moment dat de beeldentuin op zijn mooist is, precies in het weekend voordat de zomer begint’.
In de historische coulissen van de kasteeltuin wordt een groot podium geplaatst, waarop ’s avonds om 20.00 uur de optredens plaatsvinden. Michiel Borstlap en het Scapino Ballet trappen af op vrijdag 14 juni. ‘Fascinerende muziek van een virtuoze pianist die jazz mengt met klassiek en eigentijdse invloeden. Hij voert zijn mooiste werken uit én bij enkele stukken wordt hij vergezeld door de fantastische dansers van het Scapino Ballet’. Yuri Honing en zijn Acoustic Quartet volgen een dag later. ‘Muziek op het scherpst van de snede. Zwoele saxofooncomposities van drievoudig Edison-winnaar Yuri Honing, die met zijn gelauwerde kwartet nummers speelt van zijn laatste albums Desire en Goldbrun, aangevuld met nieuw werk’. Het Orkest van het Oosten en Sticks (oftewel Zwollenaar Junte Uiterwijk) sluiten af op zondag 16 juni. ‘Twintig musici van het Orkest van het Oosten én soliste Carla Leurs voeren de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi uit, afgewisseld met bijdragen van Sticks in de vorm van ‘spoken word’.

Kaarten

Kaarten zijn voor 27,50 euro per concert te koop via www.fundatiesummerstage.nl. Deelnemers van de BankGiro Loterij hebben met hun VIP-kaart gratis toegang (administratiekosten 2,50 euro per ticket, maximaal 2 tickets per VIP-kaart per concert).

Kasteel en beeldentuin zijn tijdens Summerstage van 11:00-23:00 uur geopend en zijn met concertkaart gratis te bezoeken. Vanaf treinstation Heino pendelt een shuttlebus. Er is catering aanwezig.

In samenwerking met indebuurt Zwolle