Volledig scherm
De N50 gaat dicht, vanaf knooppunt Hattemerbroek (op de foto) tot Kampen komt er tussen 27 juli en 10 augustus geen auto door © Foto Freddy Schinkel

N50 gaat twee weken dicht, dan kan het asfalteren in één keer

De N50 gaat twee weken dicht voor asfalteringswerk. 'Beter kort dan lang en slepend', zegt Rijkswaterstaat.

Asfalt slijt en eens moet er nieuw op. Het is 'regulier onderhoud' aan de N50 maar wel zo ingrijpend dat de weg de eerste twee weken van augustus voor alle verkeer zal worden afgesloten, dan kunnen de asfalteermachines in één keer hun werk doen. 

In vakantietijd

,,Beter kort en hevig dan lang en slepend", zegt Sandra van der Zweep van Rijkswaterstaat in Oost-Nederland. Met de gemeente Kampen is het aldus besloten, zegt ze: in vakantietijd is het aanzienlijk rustiger dan op gewone werkdagen waarop gemiddeld zo'n 30.000 auto's per etmaal van de weg gebruik maken tussen Hattemerbroek en Kampen. Hoeveel minder? Daar heeft ze zo geen cijfers van liggen. Maar het groot onderhoud wordt vanzelf kostenefficiënter om het zo aan te pakken: de machines hoeven maar één keer te worden opgesteld en er hoeft niet voor elk nieuw partje een afsluiting te komen. 

Afgesloten

De gevolgen zijn ingrijpend voor het doorgaande verkeer over de N50. De weg is tussen vrijdagavond 27 juli (vanaf tien uur 's avonds) en vrijdag 10 augustus (ook weer tot tienen) afgesloten in beide richtingen tussen Knooppunt Hattemerbroek en Kampen. Het doorgaande verkeer naar het Noorden wordt via Harderwijk, Lelystad en Emmeloord omgeleid. Lokaler verkeer gaat via 't Harde en Elburg en de polderdijk in Oostelijk Flevoland naar Kampen-Zuid. Nóg lokaler verkeer kan via de polder en De Zande met een kruipdoor-sluipdoor route naar Kampen Zuid rijden.

Staartje

Het laatste staartje van de werkzaamheden is tussen de afslagen Kampen-Zuid en Kampen (tussen vrijdag 10 augustus 22:00 uur tot maandag 13 augustus 05:00 uur).  Ook dan wordt dezelfde doorgaande route door Flevoland weer opgetuigd, verkeer van Emmeloord naar Zwolle wordt over Kampereiland geleid om Kampen te kunnen bereiken.

In samenwerking met indebuurt Zwolle