Volledig scherm
DS-2019-6097 - Deventer - Film op de Brink met de film The Favourite. Foto: Kevin Hagens KH220819 © Kevin Hagens

Naar de buitenfilm, heide plukken, rommelen of toch vleermuizen tellen in het weekeinde?

Met eindelijk weer schitterend weer kunnen we het (een na) laatste schoolvakantieweekeinde weer naar buiten. Even genieten voordat voor een groot gedeelte van de mensen zich weer in het keurslijf van de schooltijden moet proppen. Zwemmen, slenteren, chillen, of toch een beetje nuttig bezig zijn: het kan allemaal dit weekeinde. 

Openluchtfilm

De combinatie met film is ideaal. In zowel Deventer als Apeldoorn is het goed toeven in de avonduren. In Apeldoorn staat het megascherm midden in het bos. Neem vooral een dekentje voor over de knieën of trui mee, want 's avonds wordt het koel. Zaterdag staat Toy Story 4 en zondag The Lion King op het programma. Vanavond is de premiere van Anna. Kaartjes zijn nog te koop. In Deventer is de sfeer geheel anders, want staat het doek voor de Waag op de Brink. Vanaf terrasjes is de film te volgen, maar er zijn ook honderden stoeltjes midden op het plein gezet. Wie echt lekker wil zitten sleept z'n eigen zitgelegenheid mee: ook dat mag. En waar in Apeldoorn een kaartje gekocht moet worden, is de film in Deventer gratis. Vrijdagavond is Le Grand Bain en zaterdagavond is de afsluitende film Green Book. Beide avonden beginnen om 21.15 uur. 

Volledig scherm
© Vue Openlucht Filmfestival Apeldoorn

Heinose Pompdagen

Wie oldfashion een lekker dorpsfeest wil beleven moet naar Heino dit weekeinde. De Pompdagen zijn een begrip, en alles wat je van een dorpsfeest verwacht is er. De kermis, vuurwerk, oude ambachten, een korenfestival, bandjes en natuurlijk de pomptoertocht met oldtimers. Wie de exacte tijden en activiteiten wil weten: de pompdagen.

Volledig scherm
Heinose Pompdagen in 2017: grote taart aansnijden burgemeester Dadema en voorzitter Egelie. © Gerard Vrakking

Rommelen

Wie gewoon lekker aan wil rommelen en vroeg uit de veren wil op de zonnige zaterdag, moet naar Hattem. Het hele centrum wordt op vrijdagavond al leeggeveegd voor grootse rommelmarkt. Vanaf zes uur 's ochtends zijn de eerste kraampjes al bemand met handelaren en particulieren die hun zolder opgeruimd hebben. Er zijn meer dan driehonderd kramen en een kinderkleedjesmarkt. 

Volledig scherm
De grote rommelmarkt in Hattem tijdens een eerdere editie. © Frans Paalman

Heide

De heide kleurt dieppaars deze dagen, dus het is genieten in natuurgebieden als de Sallandse Heuvelrog, de Gorsselse heide en de Veluwe. In het Nationaal Park de Hoge Veluwe gaan de beheerders nog een stukje verder. De Hoge Veluwe heeft maar liefst 2100 hectare aan heidegronden die ook beheert moeten worden om te voorkomen dat de open ruimte dichtgroeit met struiken en boompjes. Dus elk jaar wordt een heidegebied gemaaid. Daarom mag iedereen die naar het park komt op een afgebakende hectare een bosje heide plukken voor thuis. Een eigen snoeischaar meenemen is daarbij handig. 

Volledig scherm
De heide bij Epe kleurt prachtig paars. © ANP

Vleermuizen

En wie tegen schemering eens wat beter de lucht in wil turen: ga liggen en tel de vleermuizen. Vrijdagavond is de Nacht van de Vleermuis. Wie zelf een bijdrage wil leveren aan de kennis over de Nederlandse vleermuispopulatie, kan zaterdag en zondag meedoen aan de tweede Vleermuistuintelling. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. In Nederland komen achttien vleermuissoorten voor, zoals de gewone dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis, watervleermuis of rosse vleermuis. Ze leven in de natuur of in gebouwen, onder dakpannen of in spouwmuren. Een gemiddelde vleermuis eet zo’n duizend insecten per nacht. Registreren kan op www.tuintelling.nl. Op www.nachtvandevleermuis.nl staat een overzicht van alle activiteiten. Wie wil weten welke vleermuizen door de lucht scheren: de Zoogdiervereniging heeft een flyer gemaakt. 

Volledig scherm
De Zoogdiervereniging heeft een flyer gemaakt om de meest voorkomende vleermuizen te kunnen herkennen. Een detail uit de folder. © Zoogdiervereniging

In samenwerking met indebuurt Zwolle