Volledig scherm
Maud Diepeveen uit Zwolle en Tom Salden van Vattenfall Solar Team tijdens de eerste racedag in Australië. © Jorrit Lousberg

Nederlandse teams aan kop tijdens WK zonneracen in Australië

Teamcaptain Maud Diepeveen uit Zwolle heeft met haar Vattenfall Solar Team een enorme inhaalslag gemaakt tijdens het WK zonneracen in Australië. Het team staat nu op een tweede plek en heeft alleen Solar Team Twente nog voor zich. Dat betekent dat twee Nederlandse teams aan kop gaan tijdens de race. 

Gisteren was het gat tussen de koploper en het Vattenfall Solar Team nog 21 minuten, maar dit is teruggebracht tot 2 minuten.

Neuslengte afstand

Tijdens de race was er genoeg zon dat de accu continu opgeladen werd. Hierdoor kon de auto lang rond de honderd kilometer per uur blijven rijden. De koploper is nu dan ook nog maar op neuslengte afstand. Coureur Tim van Leeuwen kwam doorweekt van het zweet uit de wagen. Tim: ,,Ik was tot op mijn boxershort nat en ik had zelfs van die omavoetjes, haha. Doordat de wind zo hard waaide, kostte het me heel veel energie om NunaX (de zonneauto, red.) op koers te houden. Ik had alle inspanningen graag over voor dit fantastische resultaat.”

Zenuwachtig

De sfeer in het team is uitgelaten, zegt de Zwolse teamleider Diepeveen: ,,Natuurlijk zijn we nu gespannen, maar we weten zeker dat ze bij het team van Twente nog veel zenuwachtiger zijn. We moeten nu zorgen dat we niet te enthousiast gaan worden, maar geconcentreerd blijven.”

Geheime wapen

De zonneauto’s hebben Northern Territory verlaten en rijden nu in het steeds kaler wordende Zuid-Australië. De zonneauto’s hebben 2100 van de 3000 kilometer tussen Darwin en Adelaide afgelegd. Dit betekent meer wind en dus moet het team morgen een geheim wapen van het Vattenfall Solar Team inzetten. De auto is namelijk zo ontworpen dat het kan zeilen op de wind. Dan moet duidelijk worden of zij er met de winst vandoor gaan.  

  1. Typhoon betovert Dominicanenkerk in Zwolle
    PREMIUM
    VIDEO

    Typhoon betovert Dominica­nen­kerk in Zwolle

    In de intieme setting van de Dominicanenkerk legt de Zwolse rapper Typhoon zijn ziel bloot. De man die ooit overwoog dominee te worden, maakt van zijn optreden een muzikale geloofsbelijdenis en is in de oude kerk helemaal in zijn element. Hij wilde een beroerd en tegelijk bijzonder jaar graag afsluiten op de plek die hem door moeilijke tijden hielp. Op momenten dat de Zwolse rapper/zanger Typhoon het afgelopen jaar nauwelijks licht meer zag, zocht hij het kapelletje in het Dominicanenklooster op om zijn hoofd tot rust te laten komen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle