Volledig scherm
© ANP

Netbeheerders laten wanbetalers niet in de kou staan

Enexis, Liander en Rendo sluiten volgende week geen elektriciteit en gas af. De netbeheerders in deze regio doen dit zodat ook wanbetalers niet in de kou komen te zitten.

Vanwege de vrieskou hebben de regionale netbeheerders het besluit genomen om vanaf maandag niemand af te sluiten. ,,Als het in de periode tussen oktober en maart twee dagen achter elkaar vriest dan geeft de energieleverancier niet aan ons door dat we een huis moeten afsluiten”, zegt woordvoerder Loek de Lange van Enexis. ,,Zo zitten de mensen met een betalingsachterstand in elk geval niet in de kou. Dit doen we zo al enkele jaren.”

Consumenten die door wanbetaling geen energieleverancier hebben moeten volgens de wet worden afgesloten. Jaarlijks komt dit in het hele land ongeveer 10.000 keer voor. In de winter zijn de netbeheerders terughoudend totdat de vorstperiode voorbij is. De regeling geldt niet als er sprake is van illegaal energie aftappen of fraude op een andere manier.

Na de vriesperiode hebben wanbetalers pech. ,,Het klopt dat dit geen afstel is, maar uitstel”, zegt De Lange van Enexis. Dit bedrijf beheert een groot deel van de gas- en elektriciteitsnetten in Nederland en is actief in onder meer Drenthe en Overijssel.

In samenwerking met indebuurt Zwolle