Volledig scherm
Zwolle wordt de negende Pathé met een 4DX-zaal. © Pathé

Nieuwe 4D-zaal in Pathé Zwolle vooral geschikt voor actie- en horrorfilms

videoPathé Zwolle krijgt eind dit jaar als eerste bioscoop in Overijssel een 4DX-zaal. Met deze nieuwe bioscoopervaring wordt 3D-beeld aangevuld met bewegende stoelen, geuren en weersomstandigheden. Manager Dennis Tulleken van Pathé Zwolle verwacht een grote belangstelling voor de ‘beleefzaal‘.

Wat voor effecten kunnen we verwachten in de zaal?

,,We installeren een aantal technische tools zoals grote ventilatoren, geurverspreiders, sproeiers, sneeuwmachines, en stroboscopen om bliksem te simuleren. En er komen nieuwe stoelen, die straks per set van vier alle kanten op kunnen bewegen en kunnen trillen en schudden. Je krijgt het gevoel dat je vliegt, je voelt regen en sneeuw en harde wind, en bij een scène op een Marokkaanse markt ruik je de geuren. Al die effecten samen versterken het gevoel van de film enorm. Je kijkt niet alleen, je zit er middenin."

Waarom is Zwolle uitgekozen?

,,Zwolle heeft een groot regionaal bereik en onze vestiging heeft een goede ligging, vlakbij de snelweg. We verwachten namelijk dat mensen van verder weg naar deze zaal zullen komen. Het blijkt dat mensen bereid zijn om te reizen voor een 4DX-zaal.”

Hoe werkt het achter de schermen eigenlijk?

,,Terwijl het filmbestand afspeelt, loopt een tweede bestand mee dat de voorgeprogrammeerde effecten activeert tot op een honderdste van een seconde nauwkeurig. Zodat precies op het moment dat je het ravijn ziet, jouw stoel naar voren valt. Een Koreaans bedrijf heeft deze techniek ontwikkeld en eind 2017 geïntroduceerd."

Wat voor films worden in deze nieuwe zaal vertoond?

,,Vooral actie-, horror- en avonturenfilms. In principe kan deze techniek bij alle films worden toegepast, maar het zal niet overal iets toevoegen. Bij een mooie arthousefilm is dit waarschijnlijk niet echt geschikt.”

Is het voor iedereen geschikt?

,,Niet voor zwangere vrouwen, en er zijn nog enkele andere veiligheidsissues. Er zijn trouwens wel plekken voor rolstoelgebruikers, overigens zonder de beweegeffecten.”

Voor zo'n 4DX-kaartje gaan we straks natuurlijk fors betalen. 

,,Reguliere tickets zijn vanaf 11,50 euro te koop. Hoeveel je precies betaalt is natuurlijk ook afhankelijk van het tijdstip: op zaterdagavond primetime zal het duurder zijn. Maar dat is bij normale filmvoorstellingen ook. Ik raad mensen te zijner tijd wel aan om op tijd kaartjes te reserveren, want ik verwacht heel veel belangstelling."

Zwolle is de negende Pathé in het land met zo'n 4DX-zaal. Maar Zwolle heeft geen IMAX-zaal. Gaat die nu ook nog komen?

,,Nee, dat gaat niet gebeuren."

In mei opende Pathé Nijmegen een 4DX-zaal. Verslaggever Geert Willems van De Gelderlander vertelt over zin ervaringen:

In samenwerking met indebuurt Zwolle