Nieuwe coffeeshop in hartje Zwolle komt in de Rodeleeuwsteeg

updateDe nieuwe coffeeshop in Zwolle komt zo goed als zeker aan de Rodeleeuwsteeg in de binnenstad. Van de vijftien aanvragen heeft afhaalshop De Rode Leeuw het beste plan, vindt de gemeentelijke adviescommissie. Buurtbewoners worden begin maart bijgepraat. Ook kunnen de afgevallen kandidaten nog bezwaar aantekenen.

Zwolle heeft spelregels die vijf coffeeshops toestaan. Omdat Het Binnenhof afgelopen jaar de deuren sloot, konden kandidaten zich eind vorig jaar inschrijven. Voor het eerst werd geen wachtlijst meer gebruikt, maar boog een onafhankelijke adviescommissie zich over de bijna dertig ingediende aanvragen.

Van die dertig voldeden vijftien aanvragen aan de gemeentelijke criteria. Uiteindelijk werd het plan van De Rode Leeuw het best beoordeeld en is de gemeente van plan om deze coffeeshop toe te staan. Daarmee is nog niet 100 procent zeker dat de zaak er komt; de ondernemer wordt nog gecheckt en de afgevallen kandidaten kunnen nog naar de rechter stappen.

Bewonersbijeenkomst

De Rodeleeuwsteeg ligt tussen de Sassenstraat en de Oude Vismarkt. Buurtbewoners zijn de afgelopen dagen per brief geïnformeerd over de waarschijnlijke komst van de coffeeshop. Begin maart wordt door de gemeente en de ondernemer een informatiebijeenkomst gehouden. Net als bij coffeeshop De Pijp aan de Vechtstraat wil de uitbater alleen een afhaalwinkel, waar binnen niet mag worden gebruikt.

De Pijp is de meest recente coffeeshop in Zwolle en opende vorig jaar de deuren aan de Vechtstraat. In aanloop hiernaartoe ontstond veel reuring in de nabije omgeving. De gemeente Zwolle wil ook nu de buurt nauw betrekken. Over de nieuwe coffeeshopuitbater schrijft de gemeente op haar website: ‘We verwachten dat de ondernemer een goede buur wil zijn. Dat betekent dat hij bereikbaar is voor omwonenden en ook actie onderneemt als zijn klanten overlast veroorzaken. Dat hij zich aan de voorschriften in de vergunning en de gedoogbeschikking houdt. Daarnaast wordt een onderzoek naar integriteit uitgevoerd (wet Bibob), zo mag de ondernemer geen strafblad hebben.’

Uitbater Tim de Wilde van De Rode Leeuw heeft in Amersfoort al een coffeeshop. Hij laat weten dat hij eerst de bewoners op 4 maart wil informeren en daarna pas inhoudelijk in de media wil reageren. ,,Dat vind ik wel zo netjes.’’

De nieuwe coffeeshop in Zwolle komt zo goed als zeker aan de Rodeleeuwsteeg in de binnenstad.
Volledig scherm
De nieuwe coffeeshop in Zwolle komt zo goed als zeker aan de Rodeleeuwsteeg in de binnenstad. © Google Street View
  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle