Volledig scherm
Deelnemers aan de Zwolse Avondvierdaagse © Frans Paalman

Nieuwe route Zwolse Avondvierdaagse geen succes

De organisatie van de Zwolse Avondvierdaagse zit in een spagaat. Eerst moest een van de routes verlegd worden wegens schade en klachten, over de nieuwe route zijn de wandelaars weer niet tevreden. De organisatie belooft er nu alles aan te gaan doen om ‘voor volgend jaar een mooie en veiliger route‘ uit te zetten. 

Het gaat om de route vanaf de sportvelden van Be Quick.  De ene helft van de wandelaars doet die op maandag, de andere helft op dinsdag. Eerder ging de route  via bedrijventerrein Oosterenk richting Herfte en Berkum. Maar volgens de vierdaagse-organisatie klaagden bedrijven op de route over de bereikbaarheid. ,,Niet iedereen was op de hoogte van de vierdaagse en zag dan ineens een stoot kinderen voorbij komen”, zegt woordvoerder Hilly Breunis van de Zwolse Avondvierdaagse. 

Een tweede reden om de route te wijzigen was schade die vorig jaar aan de golfbaan zou zijn ontstaan. Wat voor schade weet Breunis niet, bij de golfbaan was niemand bereikbaar voor een reactie.

Knelpunt

Hoe dan ook zag de organisatie zich genoodzaakt de route dit jaar te veranderen. Maar daarbij ontstonden weer nieuwe problemen. Zo bleek maandagavond de tunnel onder de Boerendanserdijk een knelpunt te zijn, omdat die ook door fietsers en brommers wordt gebruikt. Dinsdags is dat wel meteen verholpen door met hekken een scheiding aan te brengen tussen de vierdaagselopers en overige weggebruikers. Ook het oversteken van de Meppelerstraatweg vond niet iedereen even prettig, hoewel daar verkeersregelaars stonden. 

Saai

Opmerkingen dat de route saai was en dat de natuur gemist werd heeft de organisatie ook gehoord. Volgens Breunis komen alle op- en aanmerkingen aan de orde in de evaluatie van de vierdaagse. ,,Wij gaan in elk geval ons uiterste best doen om volgend jaar een oplossing te vinden voor bepaalde problemen. Nu richten we ons eerst op het verdere verloop van deze vierdaagse.” 

Zwolle heeft traditioneel een van de grootste vierdaagses van het land. Dit jaar zijn er ongeveer 8600 lopers. Vrijdag worden de wandelaars feestelijk onthaald in park De Wezenlanden, met medewerking van veertien muziekkorpsen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle