Volledig scherm
Klaas Drost op de naar hem vernoemde tribune in het stadion van PEC Zwolle. © Tom van Dijke

Nieuwe wending in fraudezaak tegen clubicoon PEC Zwolle vanwege ‘onbetrouwbare’ verklaringen

De langslepende zorgfraudezaak rond oud-profvoetballer en PEC Zwolle clubicoon Klaas Drost (65) krijgt een nieuwe wending. Volgens zijn advocaten zijn belastende verklaringen die cliënten van de zorginstelling van Drost gaven waardeloos. Een deskundige gaat er nu onderzoek naar doen.

Rechtspsycholoog Robert Horselenberg van de universiteit van Maastricht gaat de verhoren van getuigen in de strafzaak tegen oud-profvoetballer Klaas Drost tegen het licht houden. Dat gebeurt op verzoek van de verdediging. De rechtbank Gelderland heeft het Openbaar Ministerie bevolen om zo snel mogelijk alle gefilmde verhoren aan de advocaten van Drost te overhandigen.

Horselenberg is gespecialiseerd in de kwaliteit van verhoren. Tijdens rechtszaken geeft hij daar regelmatig als deskundige zijn oordeel over. Hij krijgt tot 1 augustus de tijd om zijn onderzoek te doen. Op basis van zijn rapport beslist de rechtbank of Horselenberg als deskundige wordt opgeroepen tijdens de inhoudelijke zitting in november. Dat werd maandagmiddag tijdens een zogenoemde ‘regiezitting’ in de rechtbank in Zutphen duidelijk. Drost was zelf niet aanwezig.

Quote

Er is slecht geadmini­streerd, maar er is wél zorg verleend.

Frans van Oss, advocaat van Klaas Drost

Clubicoon

Volledig scherm
Klaas Drost als speler van PEC Zwolle. © Archief

Drost speelde zijn hele carrière voor PEC Zwolle. In 1976 maakte hij furore door na een geweldige solo tegen Ajax de 2-0 te scoren. Bij PEC groeide de verdediger uit tot clubicoon. Een tribune in het huidige Mac3Park-stadion is naar hem vernoemd.

Samen met zijn vrouw Nicolette H. (49) runt Drost sinds 2007 zorginstelling BMO in Harderwijk. Hun cliënten wonen in huizen van BMO op de Veluwe en kunnen zo onder begeleiding zelfstandig wonen. Daarnaast wordt op een zorgboerderij in Uddel dagbesteding en buitenschoolse opvang aangeboden.

Justitie verdenkt Drost en zijn vrouw ervan tussen 2008 en 2013 voor miljoenen euro’s gefraudeerd te hebben met de aanvraag van zorggeld. Dat geld – het gaat om persoonsgebonden budgetten (pgb’s) – was bedoeld voor cliënten met autistische en psychiatrische problemen. Tientallen cliënten hebben volgens justitie echter niet de zorg ontvangen waar zij recht op hadden en waarvoor zij pgb-geld betaalden.

Beslag

De strafzaak tegen Drost sleept zich al jaren voort. Het onderzoek begon in 2010 en in november 2013 werden de oud prof en zijn vrouw aangehouden. Eerder dat jaar onderzocht de Inspectie SZW een woning en twee bedrijfspanden en werd administratie in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op tegoeden van bankrekeningen, voertuigen en onroerend goed.

Drost heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Dat standpunt werd maandagmiddag door zijn advocaten Frans van Oss en Alrik de Haas herhaald. ,,Er is slecht geadministreerd, maar er is wél zorg verleend.”

Verhoren

Onderdeel van de bewijslast tegen Drost zijn de verhoren van vijf cliënten van BMO. Zij verklaarden tegenover rechercheurs dat ze niet de juiste zorg geleverd kregen. De advocaten van Drost noemen deze verhoren ‘onbetrouwbaar. ,,Wij hebben grote twijfels bij de juistheid van de afgelegde verklaringen”, stelt Van Oss. ,,Het gaat om zeer kwetsbare mensen die zijn verhoord. Dat moet uiterst zorgvuldig gebeuren, door gekwalificeerde mensen. Dat is hier niet gebeurd.”

Volgens de verdediging is tijdens de verhoren naar een voor Drost negatieve uitkomst toe gepraat door de rechercheurs. Van Oss: ,,Als een van de cliënten iets positiefs zegt over BMO wordt dat door de rechercheur direct de kop ingedrukt. Deze verhoren hebben totaal geen waarde want ze zijn niet op de goede manier gedaan. Er is heel erg gestuurd, terwijl het ook nog eens om zeer kwetsbare mensen gaat. Uit de bandopnames van de verhoren blijkt duidelijk dat de ondervraagde cliënten werkelijk geen idee hebben waar het over gaat.”

Weigering

De verdediging heeft rechtspsycholoog Horselenberg gevraagd onderzoek te doen naar de kwaliteit van de verhoren. Tot maandag weigerde het Openbaar Ministerie opnamen van de bekritiseerde verhoren vrij te geven. De rechtbank heeft dat nu alsnog bevolen. ,,Daar zijn we blij mee”, zegt Van Oss. ,,Horselenberg heeft die opnamen nodig om tot goede conclusies te komen. Zijn professionaliteit staat buiten kijf.”

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Drost en zijn vrouw is op 14 november.

Volledig scherm
Klaas Drost (rechts) strijdt om de bal met Ruud Krol van Ajax. © Archief

In samenwerking met indebuurt Zwolle