Volledig scherm
Nikki Taal kan binnenkort weer fietsen op haar duo-fiets. © Henri van der Beek

Nikki kan snel weer fietsen: 6000 euro is binnen

ZWOLLE / LELYSTAD / ERMELO - Familie Taal is dolgelukkig. Binnen tien dagen is het benodigde geld bij elkaar om de duo-fiets van dochter Nikki (18) terug te kopen. Dankzij een gulle gever, die anoniem wil blijven, werd de grens van 6000 euro gepasseerd.

De Zwolse huisarts Marco Blanker startte vorige week een inzamelingsactie omdat Nikki de fiets moest inleveren nadat ze was verhuisd van haar ouderlijk huis in Lelystad naar 's Heeren Loo in Ermelo. Het meisje met het syndroom van Down mocht de fiets niet houden omdat er in de nieuwe situatie geen budget meer voor is.

Oproep
Na een oproep op Twitter waren er tien dagen nodig om het geld bij elkaar te krijgen. 6145 euro is de huidige stand op het rekeningnummer dat Blanker opende: „Het is heel indrukwekkend. Ik vind het bijzonder dat dit in zo korte tijd gelukt is.”

Vader Richard Taal is ondersteboven van de actie. „Zelf zal ze niet beseffen dat er zoveel gebeurd is om de duo-fiets terug te krijgen, maar ze gaat zeker weer genieten van de fietstochten.” Hij had niet verwacht dat zoveel mensen geld zouden overmaken: „Ik vind het hoopvol dat de maatschappij toch niet zo hard is als we soms denken. Veel mensen die ik niet ken, zorgen dat ze de duo-fiets toch kan houden.”

Gul gegeven
Meer dan 100 mensen hebben geld overgemaakt naar Blanker. „Ook de familie zelf heeft geld ingezameld. Door vele kleine en grote bedragen is er nu genoeg geld binnen.” Blanker zegt dat er heel gul is gegeven. „Een man wilde bij een stand van 4600 euro het bedrag aanvullen tot er genoeg was. De situatie vond hij zo bijzonder en de actie vond hij hartverwarmend. We gaan kijken wat we met het geld wat over is gaan doen.”

Zorgorganisatie 's Heeren Loo is blij dat het geld voor de fiets binnen is. „Deze crowdfundingsactie juichen we toe”, zegt woordvoerder Sam van den Brink. „De regelgeving is de afgelopen tijd veranderd. Dit zit in een grijs gebied en met het zorgkantoor bekijken we uit welk potje een duo-fiets in de toekomst betaald moet worden, zodat we deze situaties niet meer hebben.”

's Heeren Loo laat weten met een oplossing voor Nikki bezig te zijn geweest. „We wilden dit tot een goed einde brengen”, zegt Van den Brink. Een oplossing van 's Heeren Loo is nu niet meer nodig. „Op de werkvloer van 's Heeren Loo in Ermelo zijn de reacties positief en is iedereen heel blij voor ons”, zegt vader Richard.

Leverancier
Binnen afzienbare tijd krijgt ze de op maat gemaakte duo-fiets terug van Welzorg. „De leverancier gaat de fiets snel brengen. Ook hebben ze toegezegd om het onderhoud de komende periode te verzorgen”, vertelt Blanker.

De reacties op de inzamelingsactie zijn volgens Richard vooral positief: „Iedereen gunt Nikki het.” Blanker is tevreden dat de actie het gewenste resultaat heeft: „Het heeft mij veel tijd gekost. Je weet van te voren niet waar je aan begint, maar als het lukt is het het meer dan waard.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle