Volledig scherm
Een van de beste wetenschappers van dit moment: Ben Feringa. © Jeroen van Kooten

Nobelprijswinnaar bezoekt niet een, maar twee scholen in Zwolle

Nobelprijswinnaar Ben Feringa (67) geeft dinsdag 13 november ook een hoorcollege bij het Meander College in Zwolle. Eerder al werd aangekondigd dat hij een lezing zou houden bij Hogeschool Windesheim.

In 2016 ontving hij de Nobelprijs voor scheikunde. Sinds 1988 is hij hoogleraar organische chemie. Hij wordt gerekend tot een van de beste wetenschappers van dit moment. Feringa heeft doorbraken bewerkstelligd op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie, meldt het Meander College in een persbericht.

Goochem

Dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur gaat hij de leerlingen van het Meander College ‘op een eenvoudige wijze’ meenemen in de wereld van de schei- en natuurkunde.  Hij komt op uitnodiging van het collectief ‘Goochem’. Dat is een initiatief van bovenbouwleerlingen die regelmatig interessante sprekers uitnodigen. Eerdere sprekers waren burgemeester Henk Jan Meijer, volksfilosoof Bas Haring, jazztrompettist Erik Vloeimans en Volkskrant-journalist Wil Thijssen.

Die avond houdt Feringa tevens lezing bij Windesheim. Dat is op uitnodiging van een netwerk van chemici. De lezing vindt plaats in het Auditorium en begint om 19.30 uur. De bijeenkomst is gratis bij te wonen. Aanmelden kan via de site van Windesheim. Er is plek voor 180 gasten.

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle