Nog een paar uur stank in Oost-Nederland door lekkende tankwagen Alblasserdam

update + videoEen lekkende tankwagen in Alblasserdam zorgt voor stankoverlast die tot in Oost-Nederland reikt. De penetrante ‘rubber- of gasachtige’ geur is in Ermelo, Harderwijk, Kampen, de Kop van Overijssel en Zwolle te ruiken. Ook in delen van Twente kan stankoverlast zijn. De hulpdiensten in Alblasserdam zijn massaal uitgerukt. Inwoners van onder meer Ermelo, Harderwijk en Putten hebben een NL-Alert gekregen. Bij de meldkamer in Apeldoorn zijn zo'n honderd bezorgde telefoontjes binnengekomen. De stank trekt langzaam richting het noorden weg. De geur zal nog tot eind van de middag her en der te ruiken zijn.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar een industrieterrein in Alblasserdam in eerste instantie wegens ‘hevige stankoverlast’. De problemen ontstonden bij een tanktransportbedrijf. De inhoud van één van de tankwagens is mogelijk te warm geworden, waardoor gasvorming ontstond. Het gaat waarschijnlijk om de stof petroload, een versnellingsbakolie. Het bedrijf ITT Tanktransport meldt dat de temperatuur afgelopen nacht inderdaad te hoog is opgelopen. De chemische stof moest op ongeveer zeventig graden gehouden worden. In de nacht van vrijdag op zaterdag is de temperatuur opgelopen tot boven de 100 graden. Hierdoor is er overdruk ontstaan, waardoor de stof in gasachtige vorm uit het voertuig wordt gespoten.

Update: de maatregelen die de brandweer treft, hebben effect. Wel blijft er damp vrijkomen. Vanwege de harde wind wordt de ‘wolk’ langzaamaan verdund en neemt de stank in Oost-Nederland af.

NL-Alert

Inwoners in delen van Zuid-Holland en Utrecht hebben een NL-Alert ontvangen. Enige tijd later kwam die ook binnen op telefoons op de Veluwe. Volgens de brandweer is de stof gemeten in een straal van 400 meter, maar reikt de stank veel verder. Zwolle ligt zo'n 120 kilometer van Alblasserdam. Ook uit Hasselt, Staphorst en Steenwijk komen meldingen van de stank, meldt de politie. De meldkamer in Apeldoorn wordt gebeld door verontruste inwoners van Oost-Nederland; rond één uur vanmiddag waren er zo'n honderd meldingen binnengekomen. Ook bij Omgevingsdienst IJsselland komen meldingen binnen uit onder meer Zwolle, Kampen, Hasselt en Giethoorn. Ook de brandweer in Twente meldt dat de geur tot in die contreien kan worden geroken.

Lees verder onder de foto's

Een vrachtwagen lekt een mogelijk giftige stof in Alblasserdam. De stank reikt tot in Oost-Nederland.
Volledig scherm
Een vrachtwagen lekt een mogelijk giftige stof in Alblasserdam. De stank reikt tot in Oost-Nederland. © Peter Stam
NL Alert om hevige stankoverlast vanwege lekkage van stof in Alblasserdam:  De stof die uit een tankwagen in Alblasserdam lekt vormt geen gevaar voor de gezondheid. Wel kunnen mensen van de stank misselijk worden en overgeven. Een deel van Nederland heeft een NL Alert ontvangen en wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.  ROBIN UTRECHT
Volledig scherm
NL Alert om hevige stankoverlast vanwege lekkage van stof in Alblasserdam: De stof die uit een tankwagen in Alblasserdam lekt vormt geen gevaar voor de gezondheid. Wel kunnen mensen van de stank misselijk worden en overgeven. Een deel van Nederland heeft een NL Alert ontvangen en wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. ROBIN UTRECHT © ROBIN UTRECHT

Twitter-gebruiker @TheV303 heeft het ‘effectgebied’ van de stank in kaart gebracht:

In het waarschuwingsbericht wordt aangegeven dat het gezondheidsrisico nihil is. ,,De stank kan wel leiden tot misselijkheid en overgeven.” De brandweer zet een waterscherm in. Hierdoor wordt de stank ,,hopelijk verminderd”. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle