Eerder legden al duizenden essen het loodje in Zwolle, onder meer hier aan de Curtiusware in Zwolle-Zuid.
Volledig scherm
Eerder legden al duizenden essen het loodje in Zwolle, onder meer hier aan de Curtiusware in Zwolle-Zuid. © archieffoto Frans Paalman

Nog eens 500 zieke essen om in Zwolle

De komende maanden moeten nog eens 500 essen in Zwolle gekapt worden omdat ze aangetast zijn door de gevreesde essentaksterfte. De kap komt bovenop de 2300 bomen die de afgelopen jaren al het loodje legden. 

Het gros van de bomen kan zonder kapvergunning omgezaagd worden, maar voor 45 bomen is een vergunning aangevraagd omdat ze in de Zwolse hoofdgroenstructuur liggen. 

Dat de essentaksterfte grote gevolgen zou hebben voor het Zwolse bomenbestand was een paar jaar geleden al voorspeld. Van de 9000 essen die de stad eerder telde, zouden er hooguit 1800 overleven, zo was de inschatting. De gemeente bekijkt nu elk jaar in de zomer hoe het ervoor staat en gaat dan in de winter over tot het weghalen van de aangetaste exemplaren.

De essen worden gekapt als ze voor meer dan dertig procent door de schimmelziekt zijn aangetast en daardoor een gevaar voor verkeer en omgeving vormen. De meeste zieke bomen staan in bospercelen en bosplantsoenen.

Herplant

Zwolle wil de gekapte bomen vervangen door soorten die niet bevattelijk zijn voor boomziektes. De herplantplannen worden de komende tijd gemaakt. Daarbij mikt de gemeente op de aanplant van verschillende soorten, zodat bij het uitbreken van een nieuwe boomziekte straks niet weer heel veel bomen op één plek tegelijk om moeten. 

De gekapte essen worden bewerkt en hergebruikt. Zo maakt de stichting ZwolsEssen nieuwe producten van het hout, zoals tafels en banken. 

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.

In samenwerking met indebuurt Zwolle