Volledig scherm
Bennie Jolink houdt zijn versnaperingen graag bij de hand. Foto Sacha Wunderink

Normaal zet festival in beweging

ZWOLLE - Het is voortdurend schakelen op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Van het klassieke Vuurvogelconcert en een gepassioneerde vioolsolo van Adriaan Stoet, naar Lenny Kuhrs olijke Visite.

En van de opzwepende rapper Typhoon en zijn maten, naar de keiharde moordende metal van Textures. Aanvankelijk is het niet zo druk als vorig jaar maar Park de Wezenlanden stroomt aan het eind van de middag toch behoorlijk vol.

Bij de hoofdingang is een strenge controle. Alle alcoholische dranken, blikjes, sixpacks en flessen fris belanden zonder pardon in grote containers. Vier meisjes maken hun wijnvoorraad en broodjes snel meester voordat ze het festivalterrein betreden. Anderen gooien met tegenzin de meegebrachte dorstlessers weg of gieten het over in de aangeboden halfliter bekers.

Ook de deodorant wordt met spijt tussen het afval geworpen. "Straks loop ik de hele avond stinkend rond", jammert een meisje. Paraplu's mogen wel naar binnen. "Tja, ook gevaarlijk maar er is regen voorspeld", zegt een beveiliger.

Lenny Kuhr opent 's ochtends op een rustig veld, waar voornamelijk mensen uit verzorgingstehuizen een plekje bij het podium hebben gekregen. Haar Troubadour klinkt nog net zo bezield als vroeger, vindt een oudere dame in rolstoel.

Het theatereiland Avenue Liberté is nieuw. Een samenwerkingsverband van regionale theatergezelschappen zoals The Young Ones en de Jonge Honden. De aanstekelijke mix van circus, rariteiten en kermisvermaak uit de jaren dertig trekt rijen naar de kleine tenten.

Tussen de etende, drinkende en hossende menigte is er op het Bevrijdingsfestival ook aandacht voor bezinning. Twee vrouwen en hun kinderen spelen onverstoorbaar het spel Vlucht 050511, ofwel Kruip in de Huid van een Vluchteling. Een soort ganzenbord voor gevorderden waarbij je zo snel mogelijk asiel in Nederland aanvraagt. "Een familielid is getroffen door genocide. Genocide? Wat is dat? Je moet lekker twee beurten overslaan."

De sfeer is gemoedelijk en kalm, zelfs bij stevige optredens van De Heideroosjes en Textures houdt het publiek zichzelf keurig in de hand. Tot de mannen van Normaal het podium bezetten, tegen vijven. Dan barst de massa los en scandeert het de geuzennaam: "Boeren, Boeren!!!" Høkende bezoekers zorgen voor enige chaos bij het podium. De eerste plastic glazen bier vliegen de lucht in. Beveiligingsmensen halen een bijna lege fles cognac van het veld en smoren een opstootje in de kiem. Maar Bennie Jolink houdt het leuk, al begint het licht te spetteren op deze frisse dag. "Doe effe Normaal/ Doe effe Normaal..."

De Zwolse rapper Typhoon vindt vrijheid een illusie. Hij maakt zich zorgen over het toenemende verlies van privacy. Zijn project Das Pri-V is echter geen aanklacht. "Ik wil het alleen bespreekbaar maken. We moeten niet kijken naar wat technisch mogelijk is, maar wat nodig is", legt hij uit na een aanstekelijk optreden.

Tegen het slot volgen enkele toppers tegelijkertijd. Niet alleen bij het hoofdpodium waar Chef's Special het publiek opzweept met 10.000 'vingerlichtjes', is het vol. Maar ook verderop, rond een stuwend optreden van Blaudzun en bij de lichte jazz van Wouter Hamel, dromt het publiek samen. Met een afsluitend feestje geeft een bruizende VanVelzen het vrijheidsvuur door.

Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Zwolle?

Vind ons dan leuk op Facebook.

Volledig scherm
Een Normaal-fan heeft toch nog een flesje Heineken mee naar binnen weten te smokkelen. Foto Scha Wunderink
Volledig scherm
Normaal op Bevrijdingsfestival Overijssel 2012. Foto Sacha Wunderink

In samenwerking met indebuurt Zwolle