Volledig scherm
Drukte bij de poortjes op het station in Zwolle. © Vasili Paspalas

NS test poortjes op station Zwolle met 70 proefpersonen

ZWOLLE – Zeventig personen gaan volgende week vrijdag de ov-poortjes op het station in Zwolle testen zodat de NS kan zien hoeveel personen per minuut de poortjes passeren. Een grote landelijke testactie op het Zwolse station moet de NS helpen om te kijken of de poortjes effectief zijn.

De proefpersonen moeten met een ov-chipkaart door één of twee poortjes gaan in normaal tempo. ,,De proefpersonen gaan rustig in- en uitchecken op het station. Het is niet de bedoeling dat ze hard door de pootjes gaan lopen”, laat een woordvoerder van de NS weten. NS wil de kwaliteit van de poortjes verbeteren door met de test te achterhalen af alles goed werkt en of er fouten in het systeem zitten.

Schattingen
NS heeft schattingen van hoe wordt in- en uitgecheckt, maar wil het nu graag in de praktijk zien. ,,Het is een eenmalige praktijktest”, vertelt de woordvoerder van de NS. Handmatig wordt geteld hoeveel personen door de poortjes gaan. ,,We checken hoeveel personen er door lopen en zo kunnen we zien of op een station te veel of te weinig poortjes zijn.”

De test is 13 januari van 9.30 tot 11.30 uur in de stationstunnel op het station in Zwolle. NS verwacht niet dat reizigers overlast hebben door het gebruik van een paar poortjes. Ze hebben voor de relatief rustige vrijdag en het minder drukke tijdstip gekozen.

Uitzendbureau
NS heeft een uitzendbureau ingeschakeld om de proefpersonen te werven. Degenen die meedoen aan het experiment krijgen daarvoor betaald. ,,Ik verwacht dat het niet veel moeite kost om die 70 personen bij elkaar te krijgen”, zegt de woordvoerder.

Volgens de NS heeft de keuze voor het station in Zwolle niet een bepaalde reden. De ov-poortjes op station Zwolle zijn nu ruim één half jaar dicht. Het station kan sindsdien alleen betreden worden als je beschikt over een opgeladen ov-chipkaart of passantenpas.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Zwolle