Dit pand in de Luttekestraat in Zwolle, waar tegenwoordig een juwelier zit, draagt een heftige geschiedenis met zich mee.
Volledig scherm
PREMIUM
Dit pand in de Luttekestraat in Zwolle, waar tegenwoordig een juwelier zit, draagt een heftige geschiedenis met zich mee. © Frans Paalman

NSB’er uit Zwolle verraadde Joodse overburen en kocht hun huis voor een prikkie

Hij verraadt zijn eigen Joodse overbuurman en koopt vervolgens de leeggekomen woning. Voor een prikkie. De Zwolse fietshandelaar Johan Geerink, fanatiek NSB-lid, blijkt financieel zwaar te profiteren van de arrestaties van Joodse stadgenoten. Datajournalist Thomas Mulder van Pointer dook in de Zwolse handel in van Joden onteigend vastgoed.

 1. Ecologisch pleidooi voor duisternis in Zwolle: ‘Waarom moet de Sassenpoort in de schijnwerpers staan?’
  PREMIUM

  Ecologisch pleidooi voor duisternis in Zwolle: ‘Waarom moet de Sassen­poort in de schijnwer­pers staan?’

  ,,Waarom moet de Sassenpoort elke avond in het volle licht gezet worden? Laat de duisternis de duisternis.’’ In het weekend waarin het weer een uur eerder donker wordt, bestrijden natuur- en milieuorganisaties de lichtvervuiling. Zwollenaar Evert Ruiter, voorzitter van lokale natuurclub KNNV, licht de waarde van het donker uit tijdens een rondje Park de Wezenlanden.
 2. Duitsers roven Elburgse tuintje van Joodse Heintje en verpatsen het voor 300 gulden aan de kapper
  PREMIUM

  Duitsers roven Elburgse tuintje van Joodse Heintje en verpatsen het voor 300 gulden aan de kapper

  Zijn stadje Elburg is voor hem nu anders dan anders. De blik waarmee Thomas Mulder (29) naar panden in de Beekstraat kijkt, is er eentje met historisch besef geworden. Ooit in handen van Joden en geroofd door de Duitsers. Maandenlang deed de Elburger voor het datajournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV onderzoek naar de achtergronden en stuitte in het bijzonder op het tuintje van Heintje van Hamberg.
 3. Een prakje en een praatje: zo zet inloophuis De Bres in coronatijd de deur op een kier voor eenzame Zwollenaren
  PREMIUM
  video

  Een prakje en een praatje: zo zet inloophuis De Bres in coronatijd de deur op een kier voor eenzame Zwollena­ren

  Met een bekertje drinken in de hand staat Theo Handgraaf op de stoep van het gesloten inloophuis De Bres in Zwolle. Normaal zou hij lekker binnen zitten. Een kaartje leggen, koffie drinken, een praatje maken. Nu komt hij er een warme maaltijd afhalen, net vers gekookt door de vrijwilligers. Door eens per week eten uit te delen houden ze toch contact met hun vaste bezoekers.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

 1. Buurt geschrokken om doodgeslagen man (73)
  Play

  Buurt geschrok­ken om doodgesla­gen man (73)

 2. Bijna helft van de ouderen gaat eenzame kerst tegemoet
  Play

  Bijna helft van de ouderen gaat eenzame kerst tegemoet