Dit pand in de Luttekestraat in Zwolle, waar tegenwoordig een juwelier zit, draagt een heftige geschiedenis met zich mee.
Volledig scherm
PREMIUM
Dit pand in de Luttekestraat in Zwolle, waar tegenwoordig een juwelier zit, draagt een heftige geschiedenis met zich mee. © Frans Paalman

NSB’er uit Zwolle verraadde Joodse overburen en kocht hun huis voor een prikkie

Hij verraadt zijn eigen Joodse overbuurman en koopt vervolgens de leeggekomen woning. Voor een prikkie. De Zwolse fietshandelaar Johan Geerink, fanatiek NSB-lid, blijkt financieel zwaar te profiteren van de arrestaties van Joodse stadgenoten. Datajournalist Thomas Mulder van Pointer dook in de Zwolse handel in van Joden onteigend vastgoed.

  1. Duitsers roven Elburgse tuintje van Joodse Heintje en verpatsen het voor 300 gulden aan de kapper
    PREMIUM

    Duitsers roven Elburgse tuintje van Joodse Heintje en verpatsen het voor 300 gulden aan de kapper

    Zijn stadje Elburg is voor hem nu anders dan anders. De blik waarmee Thomas Mulder (29) naar panden in de Beekstraat kijkt, is er eentje met historisch besef geworden. Ooit in handen van Joden en geroofd door de Duitsers. Maandenlang deed de Elburger voor het datajournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV onderzoek naar de achtergronden en stuitte in het bijzonder op het tuintje van Heintje van Hamberg.