Volledig scherm
Politiebusjes en busjes van het Nederlands Forensisch Instituut stonden weer in de buurt van het huis in de Koestraat waar mevrouw Tillema woonde. © Ingrid Stijkel

Officier: schouwarts pleegde meineed in Tillema-zaak

ZWOLLE - De officier van justitie eist donderdag 120 uur werkstaf tegen de Zwolse GGD-schouwarts Reinier D. voor meineed in de zaak Tillema. De officier kan zich niet voorstellen dat D. als schouwarts kan blijven werken en overwoog zelfs om een beroepsverbod te vragen. Maar zijn optreden in de zaak geldt niet als arts, maar louter als getuige-deskundige.

Reinier D. (62) uit Zwolle staat donderdag voor de rechter. De GGD-schouwarts wordt verdacht van meineed, omdat hij in de moordzaak Tillema zou hebben verzonnen dat hij haar huisarts had gebeld voor het inwinnen van medische informatie. De werkster vond de welgestelde Zwolse weduwe op 9 juli op de marmeren vloer, onder aan de trap en D. was er als schouwarts bijgehaald.

Gissen
,,Ik zag het meteen, mevrouw was gevallen,” zei hij in maart 2014 in de rechtbank. Een onfortuinlijke dood, dus, maar geen misdrijf. Een misvatting, aldus het openbaar ministerie. Want op het geschatte tijdstip van haar dood was er in drie partjes 18.500 euro van haar spaarrekening gehaald – overgemaakt naar Gerrit G., het computermannetje van Tillema. Ze was doodsbenauwd voor de man. Ze had hem veel geld geleend en dat had hij niet terugbetaald. Onbestaanbaar dat ze hem dat geld vrijwillig zou hebben gegeven – zeiden haar kinderen.

G. werd ingerekend en bleek die dag naar Zwolle te zijn gereden. De politie plakte het huis dicht voor sporenonderzoek en vond bloedspatten en D. kwam met zijn schouwrapport ernstig onder vuur te liggen.

Zeldzaam
D. had in zijn rapport gesproken van loszittende schedeldelen. Dat duidt op een verbrijzelingsbreuk, zei het NFI, die kun je nooit oplopen door een val van de trap. Dat duidt op de inwerking van geweld: een harde slag of schop tegen het hoofd. D. zei dat een telefoontje met de huisarts evenwel voeding had gegeven aan de theorie dat de weduwe met haar suikerziekte soms onwel was en vaak viel. Bij naspeuringen bleek dat het telefoontje nooit door D. is gepleegd. Het openbaar ministerie neemt dat hoog op. Strafzaken wegens meineed zijn zeldzaam in Nederland. Er staat een maximale straf op van zes jaar gevangenisstraf

In samenwerking met indebuurt Zwolle