Volledig scherm
Het Agnieten College in Nieuwleusen, onderdeel van de Landstede Groep in Zwolle. © Landstede Groep

Onderwijsinspectie positief over nieuwe koers Landstede, havo Ichthus Kampen krijgt onvoldoende

De koerswijziging bij onderwijsgroep Landstede heeft resultaat gehad. De financiën zijn op orde en het bestuur weet waar de risico's zitten en zorgt voor verbeteringen in het onderwijs als dat nodig is. Wel moet Landstede werken aan de verbetering van enkele mbo-opleidingen en de havo-afdeling van het Ichthus in Kampen.

Dat schrijft de onderwijsinspectie in een onderzoek waarbij de hele organisatie is doorgelicht. Landstede, met als hoofdzetel Zwolle, heeft mbo-scholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Ruim 11.000 studenten volgen er middelbaar beroepsonderwijs, ruim 13.500 leerlingen voortgezet onderwijs.

Quote

Dat ook de onderwijs­in­spec­tie ziet dat de kwaliteit van ons onderwijs hoog is, is voor ons de kers op de taart

Theo Rietkerk, Bestuursvoorzitter Landstede Groep

Enkele jaren geleden werd Landstede onder extra toezicht van de inspectie geplaatst. Te veel aandacht ging naar niet-onderwijszaken; Landstede begaf zich te veel op het ondernemerspad volgens de inspectie, waardoor de focus op onderwijs verminderd was. Bovendien ging het de onderwijsgroep financieel slecht, deels als gevolg van de commerciële avonturen. Inmiddels heeft de Landstede Groep de meeste bedrijfsmatige activiteiten van de hand gedaan en er wordt nu strakker gestuurd op onderwijs.

Verbeteringen

In het rapport ‘De Staat van de Instelling‘ dat de inspectie eens in de vier jaar opstelt, staan lovende woorden over de cultuurveranderingen binnen de onderwijsgroep. Maar op onderdelen zijn verbeteringen nodig, stelt de inspectie. Bij een aantal opleidingen (mbo) en leerwegen (voortgezet onderwijs) is niet alles in orde. Zo schort het bij sommige opleidingen aan zaken als de examinering en kwaliteitszorg. En de afdeling havo van het Ichthus College Kampen heeft volgens de inspectie onvoldoende onderwijskwaliteit. Het gemiddeld eindexamencijfer ligt onder de norm en er stromen te veel leerlingen af naar de mavo. ,,De onvoldoendes moeten voldoendes worden", geeft de inspectie aan Landstede mee.

Verbeterplan

Landstede is blij met de beoordeling van de inspectie. ,,Het is mooi om te zien hoe onze inspanningen van de afgelopen jaren zijn vruchten afwerpen", aldus bestuursvoorzitter Theo Rietkerk. ,,Dat ook de onderwijsinspectie ziet dat de kwaliteit van ons onderwijs hoog is, is voor ons de kers op de taart.” Hij is blij dat het kleinschalige Agnieten College Nieuwleusen het predicaat ‘goed‘ heeft gekregen. Over de havo-afdeling van het Ichthus in Kampen zegt hij dat al voordat het rapport verscheen in kaart is gebracht wat er beter kan. ,,Momenteel werken we aan een verbeterplan om dat te realiseren."

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle