Volledig scherm
Afbeelding van Vincent van Gogh. © ANP

Onderzoek invloed Thomas a Kempis op Vincent van Gogh

Vincent van Gogh is ,,diepgaand beïnvloed'' door de Navolging van Christus, het beroemde boek van de middeleeuwse monnik Thomas a Kempis, die grote delen van zijn leven in Deventer, Windesheim en Zwolle doorbracht. Henk de Jong (1950), die predikant was in Windesheim, dook er dieper in en publiceert er volgende maand een boek over.

,,De rol die het boek de Navolging van Chistus van Thomas a Kempis in het leven van Vincent van Gogh heeft gespeeld, kan niet als onbelangrijk worden afgedaan. Het boek heeft hem diepgaand beïnvloed. Misschien zelfs sterker dan hij zich bewust was'', schrijft De Jong. 

Volgens zijn uitgever Kok geldt De Jong als kenner van de kerkelijke vernieuwingsbeweging Moderne Devotie, waarbij A Kempis was betrokken.

De Navolging van Christus wordt nog altijd gelezen. Van Gogh schreef het zelfs over: ,,Ben voorts bezig om l'Imitation de Jésus Christ geheel over te schrijven van een Fransche uitgave, die ik van oom Cor te leen heb, dat boek is subliem, en hij die dat schreef moet wel een man naar Gods hart zijn geweest.'' 

A Kempis schreef ,,zoo diep en ernstig'', aldus de kunstenaar, dat men zijn woorden ,,niet zonder ontroering'' kan lezen.

'Dat boek is subliem - Vincent van Gogh over de Navolging van Christus' verschijnt medio december. Het bevat ook de naar verluidt enige preek van Van Gogh die bewaard is gebleven. Die sprak hij op 23-jarige leeftijd uit als hulpprediker in Engeland.

  1. Reza Ghoochannejhad scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Reza Ghoochanne­j­had scoort vier keer voor PEC en maakt gehakt van RKC

    Niet Clint Leemans, maar Reza Ghoochannejhad loopt zondagmiddag met de grootste glimlach van het veld na PEC Zwolle-RKC Waalwijk. De nieuwe spits van de Overijsselse eredivisionist kent een groots debuut met een dikke zege en vier doelpunten (6-2). Bovendien beëindigt PEC een zeer bewogen week positief, waarin trainer John Stegeman met zijn auto-ongeluk negatief in het nieuws kwam en nu weer reden heeft tot juichen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle