Suleima Luciano heeft een visuele beperking, maar die stond haar nooit in de weg om te gaan sporten.
Volledig scherm
PREMIUM
Suleima Luciano heeft een visuele beperking, maar die stond haar nooit in de weg om te gaan sporten. © Frans Paalman

Onderzoek naar aangepast sporten in regio IJsselland: ‘Paaldansen wordt een lastig verhaal’

Sporten met een beperking. In de praktijk is dat soms een stuk moeilijker dan gedacht. Samenwerkingsverband Iedereen Actief doet daarom onderzoek in Kampen, Raalte, Staphorst en Zwolle naar de sportwensen en de knelpunten daarbij van mensen met een beperking. ,,Als ik wil paaldansen en ik kan er niet komen met de bus, wordt het een lastig verhaal.”

Suleima Luciano (26) uit Zwolle heeft een aangeboren oogziekte waardoor ze nog maar 5 procent ziet. Toch heeft haar visuele beperking haar nooit in de weg gestaan om te sporten. Ze deed aan dansen, atletiek en fitness. Sinds oktober vorig jaar speelt ze goalball, een balsport speciaal voor mensen met een visuele handicap. Ze traint elke week op de campus van Windesheim. Momenteel houdt ze een lange pauze, want Suleima is acht maanden zwanger van haar eerste kindje.  

  1. Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronadoden: ‘RIVM-cijfers zijn incompleet, maar die van ons ook’
    PREMIUM

    Zwolse huisarts zoekt naar verborgen coronado­den: ‘RI­VM-cij­fers zijn incompleet, maar die van ons ook’

    De Zwolse huisarts Marco Blanker zoekt uit hoeveel mensen er aan corona zijn overleden, zonder dat ze getest zijn. Deze doden worden niet vermeld in de RIVM-cijfers – waarin alleen positief geteste sterfgevallen voorkomen – en worden daarom ook wel de ‘verborgen coronadoden’ genoemd. Uit eerste onderzoek onder huisartsen bleek eerder al dat het om honderden patiënten gaat.

In samenwerking met indebuurt Zwolle