Volledig scherm
Kinderen en volwassenen kunnen tijdens de Nationale Maand van de Zwemveiligheid testen of ze nog wel 'zwemveilig’ zijn. © Nationale Raad Zwemveiligheid

Onderzoek Windesheim Zwolle bewijst: zwemvaardigheid holt achteruit bij onvoldoende oefening

Als kinderen niet regelmatig oefenen met zwemmen, kan hun zwemvaardigheid flink afnemen met alle risico's van dien. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Hogeschool Windesheim vanuit het kennisproject NL Zwemveilig. In dit onderzoek zijn 94 jonge kinderen die gemiddeld achttien maanden zwemdiploma B hebben, opnieuw getoetst op de voor dit diploma vereiste vaardigheden.

Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent niet aan alle eisen voldoet van het gekleed zwemmen (gewone kleding). Dit onderdeel bestaat onder meer uit het vanuit het water op de kant klimmen, 25 meter rugslag, 25 meter schoolslag en 15 seconden watertrappelen. Met zwemkleding aan slaagde 24 procent van de kinderen niet voor alle vereiste opdrachten. Zo lukte het 45 procent niet om vijftien meter te borstcrawlen. Vijftien meter rugcrawlen was voor 34 procent te lastig en bij 100 meter schoolslag en door een gat duiken gaf 27 procent niet thuis.

Zorgelijk

Hoofdonderzoeker Mandy van der Weijden van het Zwemanalyselab Calo Windesheim vindt de resultaten zorgelijk. ,,Duidelijk is dat het hebben van een zwemdiploma geen garantie is dat een kind zich overal even vertrouwd voelt in het water. Vergelijk het maar met te tennis: een goede gravelspeler hoeft niet ook een goede kunstgrasspeler te zijn.” Volgens Van der Weijden doen ouders er goed aan regelmatig met hun kinderen bewust te oefenen op de verschillende zwemslagen. 

Om meer inzicht te krijgen of het onderzoeksresultaat ook overeenkomt met het landelijke beeld, wordt het onderzoek voortgezet binnen een grotere groep die representatief is voor de Nederlandse jeugd.  Het Zwemanalyselab zoekt hiervoor de samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Aan de zwemtest deden 39 jongens en 55 meisjes  uit zuid- en midden-Nederland met een gemiddelde leeftijd van 7,2 jaar mee. Zij hebben hun eigen zwemcompetentie ingeschat en hun ouders hebben vragen over zwemparticipatie en zwemcompetentie van hun kinderen beantwoord. Ouders blijken de zwemcompetentie van hun kinderen hoger in te schatten dan de kinderen zelf, vooral bij het zwemmen in meren, sloten en plassen. Bij zwemmen in zee is dit andersom.

Motiveren

Naast de onderzoeksresultaten van Windesheim zijn ook nieuwe resultaten beschikbaar van een onderzoek getiteld ‘Van leren zwemmen naar blijven zwemmen’ van onderzoeksbureau Kennispraktijk. Dit onderzoek geeft concrete aanbevelingen hoe ouders en kinderen te motiveren om te blijven zwemmen na het behalen van één of meerdere zwemdiploma’s. 

De twee onderzoekspublicaties over het belang van geregeld blijven zwemmen krijgen woensdag een concreet vervolg als minister Bruno Bruins de opening verzorgt van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid. Bruins lanceert  tevens de Nationale ZwemChallenge: een nieuw concept van de Nationale Raad Zwemveiligheid waarmee kinderen en volwassenen kunnen checken in hoeverre ze nog ‘zwemveilig’ zijn.

In samenwerking met indebuurt Zwolle