Volledig scherm
74% van de ondervraagde kinderen gebruikt een telefoon tijdens het fietsen. © Foto Frans Paalman Zwolle

Onderzoek Windesheim Zwolle: ‘Meeste pubers gebruiken media ongezond’

Appen of bellen op de fiets, het geluid te hard en een verkeerde houding. De meeste kinderen tussen de 10 en 18 jaar maken zich schuldig aan ongezond mediagebruik. Dat blijkt uit onderzoek van Peter Nikken, lector Jeugd en Media bij hogeschool Windesheim. 

Een paar zorgelijke uitkomsten: 89% van de 1.741 ondervraagde kinderen zit in een verkeerde houding, 82% neemt geen pauze tijdens langdurig mediagebruik, 74% gebruikt een telefoon tijdens het fietsen, 74% heeft het volume te hard staan wanneer ze oordopjes in hebben en 70% doet niet de laptop of smartphone uit wanneer ze gaan slapen. 

Uit de cijfers blijkt verder dat jongens ongezonder media gebruiken dan meisjes. En lager geschoolde kinderen ongezonder dan hoger geschoolde.

Onderzoeker Peter Nikken noemt de cijfers zorgelijk. ,,We weten uit eerdere onderzoeken al veel over de gezondheidsrisico’s van verkeerd mediagebruik en de negatieve effecten op de ontwikkeling van kinderen.’’ 

Ouders moeten grenzen stellen

In zijn onderzoek zoomt de Windesheimlector in op de rol van ouders om het mediagebruik van hun kinderen in goede banen te leiden. Nikken: ,,Het is goed om kinderen restricties op te leggen, we zien dat deze kinderen beter scoren, maar ouders kunnen meer doen. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ouders regelmatig samen met kinderen media gebruiken, de kans twee tot drie keer zo groot is dat hun kinderen gezonder gebruik maken van media.’’

  1. Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeidsrecht

    Wilde je thuis werken maar mocht dat niet? Dit zegt het arbeids­recht

    Pascal Besselink is jurist en gespecialiseerd in vraagstukken over ‘arbeidsrecht en sneeuw’. Hij werkt voor DAS en krijgt op sneeuwvolle dagen – zoals deze dinsdag – prompt vragen uit gebieden rondom Apeldoorn, Arnhem, Deventer en Zwolle. ,,Zowel werkgevers als werknemers bellen mij om te vragen wat het arbeidsrecht zegt, als er sneeuw ligt.’’ Dé vraag die wordt gesteld: kan een werknemer eisen dat hij thuis werkt?

In samenwerking met indebuurt Zwolle