Historisch beeld van ZAC rond de onthulling van een plaquette voor Henri Derboven in 1940. De plaquette raakte zoek bij de verhuizing van het sportpark en wordt nu opnieuw geplaatst.
Volledig scherm
PREMIUM
Historisch beeld van ZAC rond de onthulling van een plaquette voor Henri Derboven in 1940. De plaquette raakte zoek bij de verhuizing van het sportpark en wordt nu opnieuw geplaatst. © Verenigingsblad ZAC

Onontdekt voetbalinternational uit Zwolle: Derboven krijgt (opnieuw) plaquette bij ZAC

Hij speelde in 1929 minstens één keer in Oranje, maar maakte in de jaren dertig vooral furore in Zwolle en omstreken. Henri Derboven wordt zaterdag geëerd met een plaquette op het sportpark van ZAC. Dat gebeurde al na zijn dood in 1940, maar het aandenken raakte zoek na de verhuizing van de voetbalclub. In 1940 onthulde Derbovens zoon het gedenkteken, nu zijn dat diens dochters.

Zelfs binnen de Zwolsche Atletische Club (ZAC) was het de afgelopen periode even goed zoeken naar de betekenis van Derboven voor de club. Ja, hij kreeg de plaquette na zijn veel te vroege overlijden. Maar waarom precies? Enthousiastelingen binnen ZAC haalden tal van krantenartikelen uit de archieven, die duidelijk maken hoe groot de rol van Derboven voor de club was. En dat in het jubileumjaar, want ZAC viert al een jaar lang het 125-jarig bestaan.

Kleindochters

Het lukte de club zelfs om het nichtje van Henri Derboven te traceren - gewoon in Zwolle. Maar daar hield het spoor op. Door tussenkomst van de Stentor zijn nu ook de beide kleindochters van de voetballegende op de hoogte van de onthulling van de plaquette. ,,En ik ben er heel graag bij’’, zegt Marije Derboven verheugd. Zij en haar zus Babette zijn dochters van Flip Derboven, de zoon van Henri. ,,Hij was er destijds bij toen de originele plaquette werd onthuld’’, weet kleindochter Marije.

In samenwerking met indebuurt Zwolle