Volledig scherm
De Pool tankte meerdere keren zonder te betalen. (Foto ter illustratie) © ANP XTRA

Ontslagen Pool betuigt spijt na 'gratis' tanken in Zwolle en Staphorst

Na een interview over omstandigheden waarin Poolse werknemers in Nederland leven werd de 32-jarige David Z. per direct ontslagen. Uit geldnood besloot hij diverse keren te tanken zonder te betalen in Zwolle en Staphorst met gestolen kentekenplaten. Maandag betuigde hij spijt tegenover de politierechter.

Zijn groene Volkswagen Golf met witte strepen op de zijkant werd het onderkomen van hem en zijn vriendin. Maar het werd ook het voertuig waarmee David herhaaldelijk strafbare feiten pleegde, bleek maandag bij de politierechter in Zwolle. 

Volgens de verdachte werd hij in april, kort nadat een artikel in NRC Handelsblad verscheen waarin Z. een journalist rondleidde door het erbarmelijke onderkomen van hem en andere Polen, ontslagen door het uitzendbureau. Hij raakte daarmee ook de met anderen gedeelde woning kwijt en besloot in zijn auto te gaan wonen. 

Kentekenplaat

Eind die maand kwamen hij en zijn vriendin wel erg krap bij kas te zitten. Hij besloot in Dedemsvaart en Hardenberg kentekenplaten te stelen. Die schroefde hij voorop de Volkswagen waarna hij meerdere keren in Staphorst en Zwolle bij de Shell zijn LPG- en benzinetank volgooide. Telkens reed hij weg zonder te betalen. 

Wat niet hielp was dat hij in zo'n opvallende wagen rondreed. Maandag bleek dat hij later dit jaar opnieuw voor de rechter verschijnt voor nieuwe diefstallen. ,,Ik woon al elf jaar in Nederland, altijd gewerkt, nooit iets gestolen. Op dat moment zag ik dit als enige oplossing.''

Termijnen

De man werd in de nacht van 24 op 25 mei aangehouden nadat een eigenaar van een busje ontdekte dat Z. er spullen uit weghaalt. De Golf knalde uiteindelijk bovenop de voor hem rijdende politiewagen. ,,Ik wil alles aan iedereen terugbetalen, maar graag in termijnen.'' De officier van justitie vond dat Z. op slinkse wijze te werk is gegaan. Toch gaf ze hem het voordeel van de twijfel: ze vroeg om 120 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. 

De raadsman vond de benadering van de officier prijzenswaardig. De rechter vond het voorstel van de officier ,,een enorme kans en ik hoop dat u die pakt''. Ze legde de gevraagde straf op.

In samenwerking met indebuurt Zwolle