Volledig scherm

Oog om Oog voor de vrede

ZWOLLE - Tachtig verschillende Zwollenaren kijken tijdens het Bevrijdingsfestival vanaf het provinciehuis levensgroot het publiek aan. Elk portret is drie meter hoog en drie meter breed. Oog om Oog, heet het kunstproject.


"Het idee is: kijk eens door de ogen van een ander," legt kunstenares Marit Otto uit. Zij is een van de vijf kunstenaars die het project Oog om Oog hebben bedacht. De andere kunstenaars zijn Mark van Enk, Betty van Velzen, Gina Draaisma en Marco Stoelwinder. Ze hebben een kleine tachtig mensen in Zwolle geportretteerd. Daarbij hebben ze met opzet voor een grote verscheidenheid gekozen. Van Chinese tot Antilliaanse Zwollenaren, van Marokkaanse tot Nederlandse stadsbewoners. Doordat de ogen in de portretten steeds verschuiven naar een volgend portret, kijken de personen als het waren door de ogen van een ander.

Marit Otto: "Ons project is een beetje een antwoord op politici als Geert Wilders en Rita Verdonk, die bang zijn voor mensen die anders kijken."

Ook het festivalpubliek kan zich laten portretteren, om onderdeel te worden van het kunstwerk. Een fotobrigade loopt op 5 mei rond om mensen te vereeuwigen.

 1. Rijinstructeur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’
  PREMIUM
  video

  Rijinstruc­teur Rudolf (73) uit Wezep houdt het na 55 jaar lessen voor gezien: ‘Het is echt een prachtig vak’

  Rudolf Visser leerde Wezep en omstreken rijden. Hij nam het bedrijf over van zijn vader, maar houdt het nu - na 55 jaar op de bijrijdersstoel - voor gezien. Duizenden mensen had de 73-jarige Wezeper naast zich zitten, honderdduizenden kilometers moet hij afgelegd hebben. ,,Het is echt een prachtig vak’’, zegt hij. ,,Ik heb alles meegemaakt wat je kan bedenken.’’ Voor de Stentor rakelt hij een rits anekdotes op.
 2. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
  PREMIUM
  VIDEO

  Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

  Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle