Volledig scherm

Oog om Oog voor de vrede

ZWOLLE - Tachtig verschillende Zwollenaren kijken tijdens het Bevrijdingsfestival vanaf het provinciehuis levensgroot het publiek aan. Elk portret is drie meter hoog en drie meter breed. Oog om Oog, heet het kunstproject.


"Het idee is: kijk eens door de ogen van een ander," legt kunstenares Marit Otto uit. Zij is een van de vijf kunstenaars die het project Oog om Oog hebben bedacht. De andere kunstenaars zijn Mark van Enk, Betty van Velzen, Gina Draaisma en Marco Stoelwinder. Ze hebben een kleine tachtig mensen in Zwolle geportretteerd. Daarbij hebben ze met opzet voor een grote verscheidenheid gekozen. Van Chinese tot Antilliaanse Zwollenaren, van Marokkaanse tot Nederlandse stadsbewoners. Doordat de ogen in de portretten steeds verschuiven naar een volgend portret, kijken de personen als het waren door de ogen van een ander.

Marit Otto: "Ons project is een beetje een antwoord op politici als Geert Wilders en Rita Verdonk, die bang zijn voor mensen die anders kijken."

Ook het festivalpubliek kan zich laten portretteren, om onderdeel te worden van het kunstwerk. Een fotobrigade loopt op 5 mei rond om mensen te vereeuwigen.

  1. Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?
    PREMIUM
    video

    Stamcel­trans­plan­ta­tie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

    Isala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle