De veelbesproken afvoerpijp op het nieuwe restaurant van de familie Boer aan de Nieuwe Markt in Zwolle.
Volledig scherm
De veelbesproken afvoerpijp op het nieuwe restaurant van de familie Boer aan de Nieuwe Markt in Zwolle. © Alex Mulder

Ook Welstandscommissie sabelt ‘Joekel van Jonnie’ in Zwolle neer

Na de gemeente Zwolle heeft nu ook de Welstands- en Monumentencommissie korte metten gemaakt met de illegale afvoerpijp op het dak van het nieuwe restaurant van Jonnie en Thérèse Boer. 

Vijf minuten. Meer tijd hadden de commissieleden donderdagmiddag tijdens hun vergadering niet nodig om de afvoerinstallatie die twee meter boven het dak van het rijksmonument uitsteekt, spreekwoordelijk neer te sabelen.

De commissie was door de gemeente om een spoedadvies gevraagd nadat de pijp vorige week net voor de opening van brasserie Brass Boer aan de Nieuwe Markt onderwerp van discussie werd. De afvoer is namelijk gebouwd buiten de verleende vergunning om, en is daarmee illegaal. Het Zwolse horecakoppel was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust en schrok zelf ook van de omvang van het apparaat, dat bedoeld is om de omwonenden de bak- en barbecueluchtjes uit de open keuken te besparen. 

In het zicht

De vijf leden van de Welstands- en Monumentencommissie hadden er geen goed woord voor over. ,,Te fors en te veel in het zicht, dit kan niet. Het is én een monument én het valt onder beschermd stadsgezicht”, was de eensluidende mening. 

Volgens de commissie zou het horecapaar de oplossing moeten zoeken in een ontgeuringsinstallatie die in de kap van de panden verwerkt kan worden. Het nieuwe ontwerp moet weer aan de commissie voorgelegd worden.

Hectiek

Eerder deze week liet wethouder William Dogger van de gemeente Zwolle al weten dat de installatie op korte termijn vervangen wordt. ,,Daar zijn alle partijen het over eens", zei hij in de raadsvergadering op vragen van het CDA. ,,Bij het verlenen van de vergunning is ervan uitgegaan dat de bestaande installatie kon worden hergebruikt, maar in de hectiek voor de opening is de huidige geplaatst zonder de gemeente te informeren. Het ontbreken van een omgevingsvergunning leidt echter niet tot een levensbedreigende situatie. Het alternatief heeft enige tijd nodig", zei de wethouder.

Het echtpaar Boer laat op dit moment meerdere alternatieven in kaart brengen. Over een week spreken de ondernemers met de gemeente over de gewenste oplossing. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Corona-update | Drie doden in verpleeghuis Meppel, bungalowketen dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaartkisten
    VIDEO

    Corona-update | Drie doden in verpleeg­huis Meppel, bungalowke­ten dreigt kopje onder te gaan en run op uitvaart­kis­ten

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag onder meer: het verhaal van de 99-jarige Herman uit Zutphen die zijn verjaardag volgende week gedwongen op een andere manier moet vieren. Daarnaast werden meerdere jongeren bekeurd in Dedemsvaart vanwege het negeren van het samenscholingsverbod. Tot slot werd SC Genemuiden getroffen door het overlijden van een clubicoon.

In samenwerking met indebuurt Zwolle