Jolmer Versteeg is een Zwolse theaterregisseur, docent drama en artistiek leider van de theatergroep De Jonge Honden in Zwolle. Zij brengen Oorlogswinter op de planken.
Volledig scherm
PREMIUM
Jolmer Versteeg is een Zwolse theaterregisseur, docent drama en artistiek leider van de theatergroep De Jonge Honden in Zwolle. Zij brengen Oorlogswinter op de planken. © Frans Paalman

‘Oorlogswinter’ op het toneel in Oost-Nederland: ‘Niet alles is wat het lijkt’

InterviewToen premier Rutte half maart iedereen naar huis stuurde, zat artistiek leider en regisseur Jolmer Versteeg van Theatergroep de Jonge Honden in Zwolle midden in de repetities voor de theaterbewerking van Jan Terlouws Oorlogswinter. ,,Ik dacht dat het veel langer zou duren dan een paar weken en heb meteen de hele theatertoer afgeblazen.”

 1. ‘Ik zie nog de tranen van mijn moeder’
  PREMIUM

  ‘Ik zie nog de tranen van mijn moeder’

  ,,Toen Nederland op 10 mei 1940 werd overvallen door het Duitse leger, was ik 8 jaar. Maar ik heb er een levendige herinnering aan. Het bombardement op Rotterdam, waar vrienden woonden. Vervolgens na vijf dagen het bericht dat ons land had gecapituleerd. Ik zie mijn vader nog zitten met zijn hoofd in zijn hand, ik zie nog de tranen in de ogen van mijn moeder. De zorg om de jongens uit het dorp die in het leger zaten, en van wie niet was gehoord of ze ongedeerd waren. Het is een maat voor het belang van de gebeurtenissen dat een 88-jarige zich dat 80 jaar later nog zo goed kan herinneren.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

 1. Zware aardbeving in Egeïsche Zee bij Griekenland en Turkije
  Play

  Zware aardbeving in Egeïsche Zee bij Grieken­land en Turkije

 2. Noodkreet zorg: 'Nederlanders, kom alsjeblieft weer helpen!'
  Play

  Noodkreet zorg: 'Nederlan­ders, kom alsje­blieft weer helpen!'